Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a indemnat duminica "toate partile sa se ridice pentru a impiedica un masacru al civililor la Kobane", orasul kurd din Siria pe care jihadistii din cadrul gruparii Statul Islamic (SI) sunt pe cale sa-l cucereasca, la frontiera cu Turcia, potrivit Mediafax.

"Imi reiterez ingrijorarea profunda cu privire la situatia dinauntrul si din zona orasului sirian Kobane. Avand in vedere atacurile aflate in curs ale SI, mii de vieti sunt in pericol", a subliniat el, la Cairo, in cursul Conferintei internationale a tarilor donatoare pentru reconstructia Fasiei Gaza.

Emisarul special ONU pentru Siria Staffan De Mistura a declarat deja, vineri, ca civilii vor fi "foarte probabil masacrati", in cazul in care Kobane cade pe mana jihadistilor, care au luat localitatea cu asalt pe 16 septembrie.

In cazul unei victorii in acest oras-cheie sirian, jihadistii din cadrul SI vor prelua, in plus, controlul asupra a aproape 400 dintre cei 900 de kilometri de frontiera dintre Turcia si Siria, a apreciat De Mistura.

Pana la 700 de civili se afla in continuare in centrul orasului, iar intre 10.000 si 13.000 s-au adunat in apropiere de frontiera, a spus el, indemnand Ankara, care le interzice kurzilor sirieni refugiati in Turcia sa treaca frontiera inapoi, sa "autorizeze fluxul de voluntari sa intre in oras pentru a-i sustine actiunea de autoaparare".

Fortele kurde, mai putine si mai prost echipate, opun rezistenta darz, de aproape o luna, jihadistilor care controleaza 40% din Kobane.