Ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, in varsta de 83 de ani, a parasit clinica din Moscova unde era spitalizat si deja si-a reluat activitatile, a anuntat vineri serviciul de presa al fundatiei sale, citat de AFP. "Tocmai a sosit, totul este normal, este alaturi de noi", a anuntat serviciul de presa al Fundatiei Gorbaciov, apreciind ca presa rusa a exagerat gravitatea starii sale de sanatate, potrivit Mediafax.

Doua agentii de presa ruse au anuntat joi seara spitalizarea lui Gorbaciov, citandu-l de pe patul de spital. "Starea mea de sanatate era relativ buna in ultimele sapte zile, insa astazi s-a agravat si am fost spitalizat", a declarat Gorbaciov, precizand pentru agentia Interfax ca este "conectat la un monitor". "Imi cunoasteti caracterul, sunt hotarat sa lupt, sa traiesc", a adaugat el. "Starea mea este desigur mai buna astazi decat ieri si de aceea medicii au acceptat sa parasesc spitalul", a declarat el vineri pentru Interfax.

Gorbaciov fusese internat la un spital din Moscova care ingrijeste in special politicienii rusi de rang inalt.

In iunie 2013, ultimul lider al Uniunii Sovietice a fost spitalizat pentru un bilant al starii sale de sanatate. Potrivit presei ruse, el ar avea diabet. Din cauza problemelor de sanatate, el nu a participat in aprilie 2013 la funeraliile fostului premier britanic Margaret Thatcher.

Foarte respectat in Occident, el este mai putin apreciat de cetatenii rusi, care il considera responsabil de destramarea URSS si de haosul economic si social care a urmat.

Parintele perestroika (reforma) lansata in 1985, si-a anuntat demisia la televiziune la 25 decembrie 1991, luand act de disparitia URSS, dupa un acord semnat in lipsa lui de Ucraina, Belarus si Rusia.

Gorbaciov are in ultimii ani relatii delicate cu actualul presedinte rus, Vladimir Putin, pe care l-a criticat de mai multe ori pentru regrese democratice si caruia i-a cerut sa cedeze puterea.

Laureat al Premiului Nobel pentru Pace in 1990, el participa in mod regulat la reuniuni internationale. El prezideaza Fundatia Gorbaciov, care se ocupa de programe caritabile si de educatie.