Institutiile Uniunii Europene analizeaza optiuni pentru evacuarea cetatenilor UE din statele africane afectate de epidemia Ebola si pentru operatiuni militare menite sa restabileasca securitatea in zona focarului, relateaza EUobserver.

Serviciul de Externe al UE arata intr-un document intern discutat joi de ambasadorii tarilor europene la Bruxelles, si vazut de EUobserver, ca "UE si SM (statele membre - n.red.) nu au formulat deocamdata o strategie operationala care sa se foloseasca cat mai bine de activele noastre colective".

Documentul vorbeste de "natura fara precedent a crizei" insa noteaza ca raspunsul UE de pana acum la "pandemie" are "limitari evidente" din cauza "cadrelor operationale si financiare inadecvate".

Se adauga faptul ca institutiile UE au prezentat deja optiunile pentru "un mecanism coordonat UE" de evacuare angajatii sanitari infectati si pentru "un mecanism de transport aerian startegic" pentru ajutor umanitar, insa se mai arata ca raspunsul statelor membre "nu s-a ridicat la nivelul asteptarilor".

Personalul militar al serviciului de externe a efectuat si o "estimare militara strategica".

Potrivit estimarilor, "raspunsurile militare fezabile plecand de la scenariul de baza de coordonare a activelor limitate in sprijinul operatorilor de interventii de urgenta la cele mai complexe si degradate scenarii, inclusiv evacuarea cetatenilor UE sau realizarea de operatiuni militare care sa contribuie la mentinerea / restaurarea unui mediu sigur in zona respectiva".

Deocamdata, SUA a preluat conducerea actiunilor in Liberia, in timp ce Franta si Marea Britanie conduc raspunsul in fostele lor domenii coloniale, Guineea, respectiv Sierra Leone.

Corpul diplomatic UE vrea ca tarile UE sa il insarcineze cu redactarea "unui raspuns european foarte vizibil, care sa reflecte pachetul de inalta asistenta implementat de SUA".

"Cu cat va fi mai cuprinzator 'cadrul de raspuns al UE'", propunerile pentru deciziile privind initiative concrete ar putea fi realizate in timp pentru intalnirea ministrilor de Externe la Luxembourg din 20 octombrie si summitul UE de la Bruxelles de pe 23 octombrie, mai arata documentul.

Lucrarea de joi a propus si un set de "consideratii preliminare" pentru o actiune colectiva, pe baza discutiilor dintre UE si ONU.

Cele 10 optiuni includ:

  • sprijin UE pentru persoanlul medical infectat;
  • punerea la dispozitie de capacitati aeriene strategice pentru un centru logicstic international in Accra, Ghana;
  • elicptere de transport;
  • coordonarea masurilor de control al traficului aerian;
  • capacitati de preluare maritima;
  • laboratoare;
  • alte ajutoare critice - generatoare, vehicule, ambulante;

Se mai arata ca sunt necesare "aranjamente de comanda si control" ale efortului coordonat al UE.