Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat vineri, in cadrul summitului CSI de la Minsk, ca Republica Moldova ar fi putut evita masurile restrictive ale Moscovei daca ar fi informat din timp partea rusa cu privire la intentiile de asociere cu Uniunea Europeana, potrivit site-ului de stiri independent.md.

"Noi niciodata nu am fost impotriva asocierii (statelor CSI cu UE), noi singuri ne dorim acest lucru", a dat asigurari Putin, ca raspuns la declaratia pe care a facut-o presedintele Nicolae Timofti in cadrul summitului.

"Problema nu ar trebui sa se puna atunci cand vorbim de masurile de protectie pe care le-a luat Federatia Rusa, ci in legatura cu faptul ca partenerii nostri nu au considerat de cuviinta sa informeze la timp in privinta tuturor riscurilor pe care le comporta asupra statelor CSI si a Rusiei aderarea lor la alte uniuni comerciale si economice", a spus Putin, la Minsk, citat de Ria Novosti.

"Suntem gata sa lucram ca sa gasim o solutie pentru a nu pierde legaturile de parteneriat existente in cadrul Comunitatii", a dat asigurari presedintele rus, evocand ca acest rationament a ghidat negocierile Moscovei cu Ucraina si UE.

"De ce cu Republica Moldova nu am putut construi o astfel de relatie?" - a intrebat retoric Putin, spunand ca Rusia a cerut in mod repetat acest lucru. "Nu am primit insa un raspuns clar din partea prietenilor nostri moldoveni", a adaugat presedintele rus.

Rusia a interzis la 18 iulie importul de fructe proaspete din Republica Moldova. Ulterior, la 1 septembrie, Moscova a introdus taxe vamale la importurile din Moldova, contrar prevederilor acordului de comert liber al CSI.