Liderul nord-coreean Kim Jong-un, care nu a mai aparut in public de peste o luna, a fost absent la un adevarat pelerinaj pentru marcarea crearii partidului aflat la putere, alimentand astfel speculatii despre soarta sa, informeaza AFP.

Kim Jong-unFoto: Agerpres/AP

Numarul unu nord-coreean nu figura pe lista demnitarilor care au fost prezenti la mausoleul care adaposteste, la Phenian, ramasitele tatalui sau Kim Jong-il si ale bunicului sau Kim Il-sung, lista publicata de catre agentia oficiala de presa KCNA.

O jerba de flori purtand numele liderului regimului communist a fost depusa la cele doua statui ale celor doi Kim, la mausoleul de la Palatul Kumsusan.

Hwang Pyong-so, vicepresedintele nou ales al Comisiei Nationale de Aparare, considerat numarul doi al regimului, a fost in schimb prezent la acest pelerinaj, de la care Kim Jong-un nu a lipsit niciodata de cand a devenit succesorul tatalui sau, in decembrie 2011.

Nepotul lui Kim Il-sung, fondatorul regimului comunist, in varsta de 30 sau 31 de ani, nu a mai aparut la televiziunea de stat de pe 3 septembrie.

In iulie, el a fost vazut schiopatand cu ocazia evenimenteleor de marcare a 20 de ani de la moartea lui Kim Il-sung.

Din cauza acestei lungi absente, in Asia circula tot felul de zvonuri, alimentate in contextul in care tara este una dintre cele mai izolate si secrete din lume.

Unele evoca diverse probleme de sanatate: epuizare, guta, glezne rupte, diabet, ipotezele sunt numeroase. Altele vorbesc inclusiv despre o lovitura de stat.

Zilele cu incarcatura politica sunt numeroase in Coreea de Nord, dar cea care marcheaza infiintarea Partidului Muncitorilor, partidul unic de inspiratie leninista, este deosebit de importanta.

Presa oficiala a recunoscut ca numarul unu nord-coreean sufera din cauza "unei indispozitii", insa o delegatie de rang inalt care a efectuat weekendul trecut o vizita la Seul a dat asigurari ca acesta nu are nicio problema de sanatate.

Se intampla uneori ca cel mai puternic om din Republica Populara Democratica Coreea (RPDC), numele oficial al Coreei de Nord, sa nu isi face aparitia timp de mai multe saptamani.

Insa Kim Jong-un a fost omniprezent in presa oficiala de la preluarea puterii.