Epidemia de Ebola din Africa de Vest nu poate fi comparata cu nimic de la aparitia HV si pana astazi, a declarat un oficial medical american, iar pentru a ne asigura ca aceasta nu va deveni „urmatoarea SIDA” este necesar un raspuns international rapid. Focarul a ucis mai mult de 3860 de persoane, in special din Africa de Vest. Virusul se extinde in Europa, dupa ce o asistenta medicala din Spania a fost diagnosticata cu Ebola, iar joi un britanic suspectat ca a contractat virusul a murit in Macedonia.

Marea Britanie investigheaza cazul barbatului suspectat ca a contractat Ebola, desi ministrul macedonian al Sanatatii a declarat ca sunt „sanse mari” ca acesta sa nu fie un caz al maladiei.

Joi, Marea Britanie a anuntat introducerea unui screening special in unele aeroporturi si gari pentru calatorii care vin din tarile afectate de epidemia de Ebola. Sistemul de depistare imbunatatit va fi implementat initial pe aeroporturile Heathrow si Gatwick, precum si pe terminalul Eurostar" pentru persoanele care vin din Liberia, Sierra Leone si Guineea.

De asemenea, Statele Unite introduc noi masuri de securitate pentru monitorizarea pasagerilor care vin din tarile afectate din Africa de Vest, in cinci aeroporturi majore.

In Texas, un deputat a fost plasat in carantina dupa ce a vizitat casa primei persoane dignosticate cu Ebola de pe teritoriul SUA, care mai tarziu a murit din cauza viusului.

Starea de sanatate a asistentei spaniole Teresa Romera, care a devenit prima persoana care a contractat Ebola in afara Africii de Vest, s-a inrautatit, potrivit unui oficial al spitalului, citat de BBC.

Jen Johnson, de la Departamentul american pentru Securitate Nationala a declarat joi ca si-ar dori ca monitorizarile pentru virusul Ebola sa fie extinse si la alte aeroporturi, din afara Statelor Unite.

Cu toate acestea, Organizatia Mondiala a Sanatatii a comunicat ca aparitia unor cazuri izolate de febra hemoragica Ebola sunt "inevitabile" in Europa, dar riscul de raspandire a epidemiei este "extrem de scazut"

In ceea ce priveste Romania, Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, dr. Raed Arafat, a spus joi ca riscul privind aparitia unor cazuri de Ebola in Romania e scazut, insa se fac pregatiri pentru eventualitatea in care ar surveni vreo imbolnavire.