Cancelarul german Angela Merkel s-a declarat joi "prudent optimist" asupra posibilitatii ajungerii la un acord in ceea ce priveste disputa gazeifera dintre Kiev si Mosocova, apreciind insa ca situatia din estul Ucrainei ramane in continuare "fragila", scrie AFP.

"Nu cred ca problemele grave dintre Rusia si Ucraina si, deci, dintr noi si Rusia se vor rezolva brusc", a declarat ea, intr-o conferinta de presa sustinuta la Berlin, alaturi de omologul sau polonez Ewa Kopacz.

"In ceea ce priveste gazul (...), lucram intens si drept consecinta sunt prudent optimista", a afirmat Merkel.

Aceasta si-a exprimat speranta ca Gunther Oettinger, comisarul european pentru energie, "va reusi sa gaseasca o solutie care sa asigure pentru noi si pentru Ucraina securitatea, in special in urmatoarele luni", a continuat cancelarul, in conditiile in care o noua reuniune UE - Ucraina - Rusia se negociaza inca.

Rusia a dublat pretul pentru gazul livrat Ucrainei dupa destituirea, in februarie, a presedintelui Viktor Ianukovici, care era sustinut de Moscova. Gazprom a decis ulterior sa taie livrarile catre Ucraina in iunie, dupa refuzul Kievului de a accepta noile tarife. UE incearca de atunci sa medieze conflictul.

Cancelarul german a calificat drept "fragila" situatia din estul Ucrainei, citand un raport al ONU potrivit caruia 331 de persoane au fost ucise in Ucraina intre 5 septembrie - data intrarii in vigoare a armistitiului - si 6 octombrie.

Instaurarea armistitiului ar fi trebuit sa permita crearea unei zone tampon de-a lungul liniei de front in est unde luptele care au inceput in aprilie s-au soldat cu peste 3.600 de morti.