Parlamentul European a facut ajustari, miercuri seara, viitoarei Comisii Europene al lui Jean-Claude Juncker, respingand candidatura reprezentantei Sloveniei, Alenka Bratusek, dar pastrand echilibrul politic prin aprobarea candidaturilor conservatorului spaniol Miguel Arias Canete si a socialistului francez Pierre Moscovici, scrie AFP.

Pentru a asigura investirea echipei sale in urma votului in plenul PE programat la Strasbourg in 22 octombrie, presedintele ales al executivului european, Jean-Claude Juncker, va trebui sa faca unele ajustari de oameni si portofolii. Dar scenariul catastrofal de incalcare a acordului de coalitie intre dreapta si socialistii PEE a fost evitat, comenteaza sursa citata.

Victima colaterala a pastrarii acestui echilibru a fost Alenka Bratusek a carei candidatura pentru Comisia Europeana a fost respinsa cu o larga majoritate. Numita vice-presedinte al portofoliului Energiei, ea a platit scump pentru ca nu a convins de abilitatile sale in timpul audierilor.

Premierul sloven Miro Cerar a declarat ca Slovenia va propune un nou candidat "in doua - trei zile".

In schimb, aflat in centrul unui scandal din cauza unor presupuse legaturi pe care le-ar avea cu industria petroliera, candidatul spaniol pentru portofoliul Climei si Energiei a reusit sa obtina un raspuns pozitiv, datorita sprijinului ferm al PPE, familia sa politica (dreapta), care a smuls voturile socialiste.

Balanta a fost echilibrata prin aprobarea candidaturii socialistului francez Pierre Moscovici, propus pentru Afaceri Economice.