Bulgaria a reactionat miercuri dupa afirmatiile vicepremierului rus Dmitri Rogozin, care a acuzat-o de tradare ca urmare a intentiei guvernului de la Sofia de a inlocui vechile avioane militare achizitionate in perioada sovietica cu avioane multirol la mana a doua F-16 din Portugalia ori Eurofighter din Italia, transmite agentia Reuters, preluata de Agerpres.

"Vesti din Bulgaria: un anume Shalamanov (ministrul apararii Velizar Shalamanov n.red) l-a convins pe premierul Bliznashki sa tradeze inca o data Rusia (...) prin achizitia de avioane la mana a doua", a postat Rogozin pe Twitter.

In replica, ministrul bulgar de externe Danail Mitov a emis o declaratie in care califica afirmatiile lui Rogozin drept inacceptabile si "contrare bunelor maniere". "Ele arata, din nefericire, lipsa de respect fata de statul bulgar si fata de institutiile bulgare", a adaugat seful diplomatiei de la Sofia. "Cat despre acuzatiile de lipsa de loialitate, as dori sa reamintesc autorului acestora ca Bulgaria este membra a UE si NATO si nu datoreaza tertilor explicatii cu privire la deciziile ei suverane", a conchis el.

Bulgaria are vechi legaturi lingvistice, culturale si religioase cu Rusia. In perioada Razboiului Rece a fost unul dintre cei mai fideli aliati ai Moscovei, iar in prezent pe plan economic este complet dependenta de gazele rusesti. Dupa declansarea actualei crize din Ucraina, armata bulgara a participat la manevrele militare ale NATO, dar a fost nevoie de presiuni intense din partea UE si a SUA pentru ca guvernul de la Sofia sa suspende lucrarile la gazoductul South Stream, proiect ce favorizeaza interesele concernului rus Gazprom.

Nu este pentru prima data cand Rogozin, care este vizat de sanctiunile occidentale ca urmare a actiunilor Rusiei in Ucraina, face afirmatii ofensatoare la adresa unor tari est-europene, aminteste Reuters, dand exemplul declaratiei sale din luna mai, cand avionul sau nu a primit permisiunea sa survoleze spatiul aerian al Romaniei si a spus atunci ca data viitoare va veni la bordul unui bombardier strategic Tupolev-160.