Liderul cubanez Fidel Castro acuza NATO ca practica un "razboi de exterminare" impotriva Rusiei si denunta atitudinea de "ura" pe care, sustine el, o afiseaza noul secretar general al Aliantei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, transmite AFP.

Fidel Castro, cu cartile saleFoto: Agerpres

"Am auzit declaratiile noului secretar general NATO. (...) Cata ura am vazut pe fata lui! Ce efort incredibil pentru promovarea unui razboi de exterminare impotriva Federatiei Ruse!", afirma Fidel Castro intr-un mesaj scris publicat de presa cubaneza.

"Cine sunt cei care se dovedesc a fi mai extremisti decat fanaticii Statului Islamic?", se intreaba Castro in editorialul intitulat "Viitor incert".

Jens Stoltenberg, care a preluat aceasta functie la 1 octombrie, a pledat luni, in Polonia, pentru o "solutie politica" la conflictul din Ucraina, evitand multiplele critici aduse Rusiei de catre predecesorul sau Anders Fogh Rasmussen.

Aliatiin timpul Razboiului Rece, Cuba si Rusia si-au normalizat relatiile de abia in iulie, odata cu anularea a 90% din datoria cubaneza catre Moscova - un imprumut de 31 de miliarde de dolari pe care Cuba l-a contractat in epoca alinierii sale la URSS.

Considerat drept "ultimul gigant politic al secolului al XX-lea" inca in viata, Fidel Castro s-a retras de la conducerea Cubei in anul 2006, din ratiuni de sanatate, locuind intr-o casa din vestul orasului Havana, unde s-a dedicat scrisului si unde, ocazional, mai primeste vizitele unor demnitari straini.

La inceputul lunii septembrie, Castro a acuzat SUA si Uniunea Europeana de "cinism" si ca utilizeaza NATO pentru a declansa razboaie, comparand alianta atlantica cu un "SS nazist".