Rebelii sirieni au capturat o statie secreta ruso-siriana despre care sustin ca era o baza ascunsa de colectare de informatii, relateaza The Daily Beast. Rebelii care lupta impotriva regimului Bashar al-Assad spun ca statia era folosita pentru a spiona comunicatiile grupurilor de opozitie, si poate chiar ale Israelului vecin.

Oficiali ai Armatei Siriene Libere (ASL), oficiali americani si experti independenti au declarat pentru The Daily Beast ca dovada implicarii ruse in aceasta unitate, situata la doar cativa kilometri de granita Siriei cu Israelul, daca se verifica, ar arata un nivel al implicarii Rusiei in razboiul civil din Siria ce nu era cunoscut pana acum.

Oficialii Armatei Siriene Libere au postat pe YouTube mai multe inregistrari video in care sunt aratate atat interiorul cat si exteriorul statiei, pe care luptatorii ASL au capturat-o la sfarsitul saptamanii trecute, in urma unei confruntari in apropiere de Al Harah, la sud de Damasc, langa Inaltimile Golan.

Inregistrarile video si fotografiile difuzate arata insigne reprezentand o ramura a serviciilor secrete siriene, dar si agentia rusa de spionaj radioelectronic Osnaz GRU. ASL a descoperit fotografii si liste cu inalti oficiali din randul armatei si serviciilor de informatii rusesti care au vizitat unitatea, imagini cu personalul rus care opera baza si harti cu localizarea unitatilor militare israeliene.

Presa israeliana a relatat in cursul acestui an ca guvernul rus a imbunatatit o statie avansata de supraveghere si colectare de informatii in acea zona din care poate spiona Israelul, mari parti din Iordania si vestul Irakului, cu scopul probabil de a avertiza din timp Iranul in legatura cu un eventual atac din partea Israelului. Relatarile initiale sustineau ca documentele din unitate sugerau ca echipamentul rusesc era folosit pentru a spiona Israelul, Arabia Saudita si Iordania.

Oficiali ai Departamentului amercian al Apararii au declarat pentru The Daily Beast ca fotografiile cu insignele rusesti erau legitime. Dar ca, in acelasi timp, acestea nu dovedesc neaparat ca statia capturata de rebeli era controlata de militari rusi; poate insemna doar ca acolo lucrau rusi, in calitate de consultanti sau parteneri ai trupelor siriene.