Israelul a autorizat duminica in mod exceptional ca 500 de palestinieni din Fasia Gaza sa se deplaseze la Ierusalim pentru a se ruga la moscheea Al-Aksa cu prilejul sarbatorii musulmane Eid al-Adha (Sarbatoarea Sacrificiului), anunta Agerpres.

Este pentru prima oara dupa anul 2007 cand atat de multi palestinieni musulmani din Fasia Gaza primesc permisiunea autoritatilor israeliene de a veni la Ierusalim, a afirmat o organizatie neguvernamentala israeliana.

Avand in vedere ca toti cei 500 de palestinieni au varste de peste 60 de ani, autoritatile israeliene au considerat ca este putin probabil ca ei sa reprezinte vreo amenintare pentru securitatea Israelului.

Primul grup de pelerini a sosit duminica dimineata pe esplanada moscheii, ei urmand sa paraseasca acest loc in cursul serii. Potrivit unui comunicat emis de armata israeliana, cei 500 de palestinieni vor putea sa-si viziteze pana marti apropiatii din Cisiordania.

Pe de alta parte, tot cu ocazia sarbatorii Eid al-Adha, armata israeliana a permis sa se exporte catre Cisiordania produse alimentare din Fasia Gaza, in special peste, de asemenea o premiera in ultimii sapte ani.

Aceasta usoara relaxare a blocadei impuse de Israel asupra Fasiei Gaza survine la putin mai mult de o luna de la incheierea ultimului conflict ce a opus armata israeliana si miscarea Hamas. Bilantul celor 50 de zile de confruntari este de circa 2.200 de morti in randul palestinienilor, majoritatea civili, si de 73 de morti de partea israeliana, majoritatea militari.

In urma instituirii blocadei in anul 2006, palestinienii din Fasia Gaza nu mai au dreptul sa patrunda in Israel sau in Cisiordania, cu exceptia unor cazuri medicale, de natura umanitara sau al altor situatii negociate de la caz la caz cu armata israeliana.