Noi ciocniri au izbucnit in noaptea de sambata spre duminica intre fortele de ordine si manifestantii pro-democratie care ocupa zonele centrale din Hong Kong, protestele intrand astfel in cea de-a doua saptamana, relateaza BBC News.

Proteste pro-democratie in Hong KongFoto: Captura YouTube

UPDATE: Manifestantii anunta ca se retrag din unele zone

Manifestantii pro-democratie au anuntat, duminica seara, odata cu apropierea ultimatumului dat de guvern, ca se vor retrage din anumite zone ocupate, dar ca isi vor mentine presiunea in jurul sediilor executivului, transmite AFP.

Astfel, protestatarii care ocupa de peste o saptamana cartierul comercial Mong Kok, situat in partea continentala a Hong Kong-ului, se vor alatura celor din Admiralty, cartier in care se afla sediile ministerelor, situat in partea insulara, a anuntat miscarea Occupy Central, principala coalitie a manifestantilor pro-democratie, pe contul sau de Twitter #OccupyHK.

De asemenea, o artera importanta din Admiralty, Lung Wo Road, va fi redata circulatiei pentru a permite, in special, revenirea la serviciu, luni, a mii de angajati.

Organizatiile studentesti nu au anuntat insa la randul lor vreo retragere. Iar in strada, in timp ce unii dintre tineri isi strangeau lucrurile, altii promiteau sa ramana, au constatat jurnalistii AFP.

Mii de persoane au marsaluit in cursul noptii, sfidand autoritatile sustinute de Beijing, desi pana dimineata multi dintre protestatari au plecat acasa.

Sambata, seful executivului din Hong Kong, Leung Chun-ying, a avertizat ca politia va lua toate masurile necesare pentru ca sediile guvernamentale si scolile sa fie redeschise luni.

Manifestantii se opun planurilor Chinei de a selecta candidatii pentru alegerile din 2017. Beijingul a anuntat in august ca viitorul sef al executivului local din Hong Kong va fi ales tot prin sufragiu universal in 2017, dar ca doar doi sau trei candidati selectionati de un comitet vor fi abilitati sa se prezinte la scrutin.

In timpul marsului din cursul noptii, mii de manifestanti au scandat "Democratie acum! Democratie in Hong Kong!", iar cei care au luat cuvantul i-au indemnat sa continue campania pro-democratie.

Ciocnirile dintre manifestanti si fortele de ordine s-au produs dupa miezul noptii, in Mong Kok (cartier comercial si dens populat, situat in partea continentala a Hong Kong-ului), politia folosind spray paralizant impotriva unora dintre protestatari.

Miscarea pro-democratie cere instaurarea unul vot universal deplin si demisia sefului executivului local, Leung Chun-ying, pe care il considera marioneta Beijingului.