Lucratorul umanitar britanic Alan Henning, rapit in decembrie si decapitat vineri, este al cincilea ostatic occidental decapitat in acest an de catre jihadisti din cadrul gruparii Stat Islamic (SI) sau organizatii afiliate la SI. Cine sunt cei cinci decapitati in acest an de Statul Islamic, intr-o sinteza realizata de Mediafax.

- 3 octombrie 2014: Gruparea Stat Islamic revendica executia prin decapitare a lucratorului umanitar britanic Alan Henning ca represalii la atacurile aeriene ale Marii Britanii contra SI in Irak, intr-o inregistrare video intitulata "Un nou mesaj catre America si aliatii sai".

Alan Henning, un sofer de taxi originar din Manchester, a fost rapit in decembrie anul trecut in timp ce transporta ajutor pentru o tabara de refugiati sirieni.

- 24 septembrie: Jund al-Khilafah, o grupare algeriana afiliata la SI, difuzeaza o inregistrare video care prezinta decapitarea cetateanului francez Herve Gourdel, rapit cu patru zile mai devreme la Kabylia (estul Algeriei).

Aceasta grupare a amenintat ca il va ucide pe ostatic, un ghid montan in varsta de 55 de ani, daca Franta nu va renunta "in 24 de ore" la atacurile aeriene din Irak.

- 13 septembrie: SI revendica decapitarea lucratorului umanitar britanic David Haines, in momentul in care Statele Unite sunt implicate intr-o vasta ofensiva diplomatica pentru crearea unei coalitii internationale antijihadiste.

Angajat in domeniul umanitar inca din 1999, David Haines a fost rapit in Siria in martie 2013.

- 2 septembrie: SI revendica, intr-o inregistrare video, executia prin decapitare a jurnalistului american Steven Sotloff.

Sotloff ar fi fost rapit pe 4 august 2013 la Alep, in Siria, dar rapirea sa a fost tinuta in secret.

- 19 august: SI afirma, intr-o inregistrare video postata pe Internet, ca l-a decapitat pe jurnalistul american James Foley, rapit in nordul Siriei in noiembrie 2012.