Seful executivului din Hong Kong, Leung Chun-ying, a anuntat sambata ca manifestantii pro-democratie au termen pana luni pentru a debloca principalele artere rutiere ocupate in cadrul protestelor incepute in urma cu zece zile si a precizat ca autoritatile vor lua "toate masurile necesare pentru a restabili ordinea sociala", relateaza Agerpres citand agentia DPA.

Amploarea protestelor din Hong KongFoto: Captura YouTube

Intr-un mesaj video, Leung Chun-ying afirma ca sediul guvernului local trebuie sa fie deschis luni pentru a le permite functionarilor publici sa revina la serviciu si ca protestatarii trebuie sa deblocheze strazile ocupate pentru a se putea redeschide scolile.

Violentele de strada continuau sambata dimineata la Hong Kong, dupa o noapte in care grupuri pro-guvernamentale au distrus adaposturile protestatarilor care cer un sistem de vot mai transparent si mai democratic, dar si o mai mare descentralizare a regiunii autonome fata de administratia centrala de la Beijing.

Ciocnirile au avut loc in cartierul Mong Kok din Kowloon (situat in partea continentala a Hong Kong-ului).

"Dorim doar sa discutam cu guvernul politica sa in domeniul democratiei in perspectiva alegerilor din 2017, dar acum politia coopereaza cu gangsterii", a spus Benny Tai, unul dintre liderii miscarii pro-democratie Occupy Central. El a subliniat ca atacurile contra manifestantilor au fost comise de membri ai unor grupari de criminalitate organizata incitati de politie.

Politia a anuntat ca a arestat 19 persoane in urma confruntarilor din cursul noptii din Mong Kok. Opt barbati dintre cei arestati sunt cunoscuti ca apartinand unor grupari infractionale.

Organizatia Amnesty International a condamnat ineficienta politiei in a asigura protectia demonstrantilor pro-democratie din Hong Kong.

In urma violentelor de vineri noaptea, liderii studentilor protestatari au anuntat ca orice plan de negociere cu autoritatile a fost suspendat. "Daca un guvern pe de o parte discuta cu tine, iar pe de alta parte te ataca, atunci unde este sinceritatea? Aceasta este pozitia administratiei Leung sau numai a lui?", a spus Chan Kin-man, unul dintre liderii principalei coalitii a manifestantilor, Occupy Central.

Miercuri, liderii studentilor din Hong Kong au amenintat cu intensificarea actiunilor si invadarea birourilor guvernamentale daca seful executivului local nu demisioneaza.

Beijingul a anuntat in august ca viitorul sef al executivului local din Hong Kong va fi ales tot prin sufragiu universal in 2017, dar ca doar doi sau trei candidati selectionati de un comitet vor fi abilitati sa se prezinte la scrutin.