Fortele ruse vor moderniza si vor redeschide in Crimeea o statie radar de avertizare antiracheta, instalata inca din perioada sovietica in aceasta peninsula ucraineana anexata in luna martie de catre Rusia, a anuntat sambata un inalt responsabil rus din domeniul apararii, potrivit AFP.

"Statia radar Dnepr, instalata la Sevastopol (portul de stationare a Flotei Ruse la Marea Neagra), va fi relansata dupa modernizare si va deveni operationala in 2016", a declarat comandantul fortelor spatiale si aeriene ruse, Aleksandr Golovko, citat de agentia oficiala de presa TASS.

Instalata in Crimeea in anii 1970 de catre autoritatile sovietice, aceasta statie radar a fost inchiriata de Rusia de la Ucraina timp de mai multi ani dupa destramarea URSS, inainte de a fi abandonata.

In iulie, presedintele rus Vladimir Putin a declarat ca Rusia "trebuie sa restaureze infrastructurile militare" in Crimeea, "pentru a intari apararea tarii", ca raspuns la consolidarea prezentei NATO in Europa de Est si, in special, in Marea Neagra si Marea Baltica.

Peste 86 de miliarde de ruble (1,75 miliarde de euro) ar urma sa fie alocate, pana in 2020, dezvoltarii Flotei Ruse de la Marea Neagra, cu baza la Sevastopol, potrivit ministrului rus al Apararii, Serghei Shoigu.