Parchetul din Dallas ia in considerare posibilitatea de a-l pune sub acuzare pe liberianul care a adus primul caz de Ebola in Statele Unite, pentru atac agravat, relateaza CBS News, citat de Mediafax. Autoritatile din Statele Unite si Liberia investigheaza pentru a determina daca Thomas Eric Duncan stia ca a fost expus la virusul Ebola inainte de a calatori la Dallas, in Texas. Daca se va descoperi ca stia, procurorul din Dallas, Craig Watkins, a declarat ca acesta ar putea fi acuzat de atac agravat, pentru ca a expus si alte persoane la virusul Ebola.

"Luam in considerare posibilitatea ca el sa fi expus in mod constient alte persoane din comitatul Dallas la virusul Ebola", a afirmat procurorul Watkins. "Am pus sub acuzare persoane care au expus in mod constient alti oameni la virusul HIV, ceea ce reprezinta un atac agravat", a adaugat el.

Procurorul a precizat ca trebuie sa coopereze cu autoritatile federale americane si cu cele liberiene pentru a determina daca Duncan a comis o infractiune venind la Dallas desi era infectat cu virusul Ebola.

De asemenea, trebuie vazut apoi ce masuri pot fi luate, pentru ca in cazul unei eventuale incarcerari ar putea fi expusi contaminarii si ceilalti detinuti. "Daca aceasta persoana este arestata si tinuta la inchisoare, ar putea expune si celelalte persoane din inchisoare" la virusul Ebola, a conchis Watkins.

Un liberian identificat drept Thomas Eric Duncan a venit din Liberia la Dallas pe 20 septembrie, fara a prezenta simptome. El a inceput sa se simta rau la 24 septembrie, dar abia dupa cateva zile a fost diagnosticat cu Ebola si plasat in carantina. Acesta este primul caz de Ebola diagnosticat in Statele Unite.

Autoritatile sanitare americane au apreciat vineri ca zece persoane prezinta un "risc ridicat" de a fi contaminate de catre barbatul care a contractat virusul Ebola in Liberia si a fost identificat tardiv in Statele Unite. In total, 50 de persoane au ramas sub supraveghere de vineri, in Texas, din cele 100 monitorizate initial.

Persoanele care prezinta risc ridicat fac parte din serviciul de sanatate si au intrat in contact cu Duncan din momentul in care bolnavul a inceput sa dezvolte simptomele febrei hemoragice, pe 24 septembrie, pana cand a fost plasat in carantina, pe 28 septembrie. Contaminarea sa a fost confirmata la 30 septembrie.

Simptomele Ebola se manifesta prin dureri de cap, febra sau voma. Perioada de incubatie dureaza intre doua si 21 de zile, iar o persoana care a contractat virusul nu este contagioasa atat timp cat nu are simptome. Febra hemoragica se transmite prin contact direct cu fluidele corporale ale unui bolnav.