Vineri seara, huliganii au lovit cu pumnii si cu picioarele protestatarii pro-democratie din Hong Kong in incercarea lor de a ii evacuarea din zonele de protest, daramandu-le corturile demonstrantilor. Mai multe persoane au fost ranite in urma incidenteului. Liderii studentilor au anulat negocierile cu guvernul acuzand oficialii ca au permis ca aceste violente sa aiba loc. Activistul veteran pro-democratie, Martin Lee, si liderul miscarii "Occupy Central", Benny Tai, acuza triadele pentru violentele care au avut loc in Mong Kok, informeaza The Guardian.

Photograph: Alex Hafford/EPAFoto: Captura The Guardian

UPDATE Politia din Hong Kong a anuntat sambata ca a arestat 19 persoane, unele suspectate ca ar avea legaturi cu mafia, dupa violentele inregistrare vineri. Printre arestati opt persoane sunt suspectate ca fac parte din mafia chineza, relateaza AFP.

Lee a declarat publicatiei South China Morning Post: "A fost foarte urat in Mong Kok si in mod clar persoanele anti-Occupy au instigat in mod deliberat si au creat probleme oferind politiei o scuza. Datorita prezentei presei internationale fortele de ordine nu au mai folosit gaze lacrimogene pentru dispersarea protestatarilor. Asa ca, ei se folosesc de acesti membri care fac parte din grupari mafiote pentru a crea incidente si pentru a ameninta oamenii. Iubim pacea, dar suntem raniti."

Studenti inlacrimati si insangerati au fost escortati de la intersectia Argyle si Nathan de catre politie, in timp ce mii de oameni ii apostrofau. Mai mult de o suta de protestatari au ramas fermi de pozitii in incercarea de a ii apara pe membrii mai vulnerabili, in ciuda apelurilor din partea liderilor pro-democratie de a parasi zona pentru propria siguranta.

In zona oricum au mai fost confruntari intre protestatari si rezidentii care ii acuzau pe demonstranti de perturbarea vietii lor si de deteriorarea afacerilor. Circa 200 de manifestanti s-au confruntat vineri cu un grup mai mare de contra-manifestanti intr-un loc secundar al mobilizarii. Tonul a urcat la Mong Kok, cartier comercial si dens populat, in momentul in care contra-manifestantii au incercat sa inlature baricadele.

"Dati-ne inapoi Mong Kok! Noi, locuitorii din Hong Kong, avem nevoie sa mancam", a strigat unul dintre ei. Politia a intervenit pentru a separa cele doua grupuri formand un cordon. Si la Causeway Bay, un alt templu al shopping-ului si centru secundar al mobilizarii, s-au inregistrat incidente, cand 25 de manifestanti s-au confruntat cu circa 50 de persoane. "Asta nu e democratie, avem novoie sa ne hranim copii", a strigat o femeie. Trecatorii au aplaudat dezmembrarea unor baricade.