Franta isi va anunta decizia privind livrarea primei dintre cele doua nave de asalt port-elicopter de tip Mistral catre fortele navale ruse la sfarsitul lunii octombrie, a declarat ministrul francez al Apararii, Jean-Yves Le Drian, in cadrul unei intalniri cu secretarul american al Apararii, Chuck Hagel, scrie The Moscow Times.

Franta a fost puternic presata sa renunte la contractul de 1,2 miliarde de euro pentru navele Mistral, in contextul anexarii Crimeei de catre Rusia si a sprijinului acordat de Moscova separatistilor pro-rusi din estul Ucrainei.

Declaratiile lui Jean-Yves Le Drian, facute la finalul unei conferinte de presa dedicate cooperarii americano-franceze impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic si publicate joi pe site-ul Pentagonului, reitereaza pozitia exprimata de guvernul francez luna trecuta, cand presedintele Francois Hollande a declarat ca afacerea ar putea fi abandonata daca tensiunile din Ucraina nu se vor domoli pana la data la care era planificata prima livrare, la inceputul lunii noiembrie.

"Atunci ar trebui sa fie luata decizia... la sfarsitul lui octombrie sau inceputul lui noiembrie. (Hollande) va lua o decizie la acel moment", a spus Le Drian.

La 3 septembrie, Franta a anuntat ca suspenda livrarea primei nave de asalt Mistral catre Rusia din cauza implicarii Moscovei in conflictul din Ucraina. Anuntul, facut cu o zi inainte de summitul istoric NATO din Tara Galilor, a venit dupa ce aproape toate statele mari din NATO (SUA, UK, Germania) au cerut Parisului sa stopeze un contract care presupune livrarea catre Rusia a doua formidabile nave de asalt, recunoscute pentru eficacitatea lor. Aceste bastimente sunt nave de razboi polivalente care pot transporta elicoptere, tancuri sau gazdui la bord un stat major.

Contractul in valoare de 1,2 miliarde de euro (1,62 miliarde dolari), pentru doua nave de razboi Mistral, semnat in 2011 de guvernul conservator al presedintelui Nicolas Sarkozy, a fost primul astfel de contract semnat de o tara membra NATO pentru a livra echipamente militare Rusiei.