Reunificarea Germaniei pe cale pasnica poate fi un model pentru rezolvarea actualelor probleme din Europa, afirma cancelarul Angela Merkel, subliniind ca va depune eforturi ca Republica Moldova, Ucraina si Georgia sa beneficieze de dreptul la autodeterminare pe care l-au avut cetatenii germani, transmite Mediafax.

Parcursul Germaniei pana la reunificare arata ca pot fi trase invataminte din lupta pacifista pentru libertate, in scopul rezolvarii multora dintre actualele probleme ale Europei, a declarat Angela Merkel la Hanovra, la 24 de ani de la reunificarea produsa pe 3 octombrie 1990.

Curajul pe care l-au avut est-germanii dornici de libertate a contribuit la incheierea Razboiului Rece, o atitudine similara fiind necesara pe plan global, a adaugat Merkel. "Putem vedea mult mai clar acum ca libertatea, toleranta si drepturile omului nu sunt mereu autoevidente. Nu sunt autoevidente nici in Germania, nici in Uniunea Europeana, nici in Europa si nici in lume", a adaugat liderul german.

"Evenimentele produse in 1989 si 1990 in Germania ne pot fi de folos, pentru ca simbolizeaza victoria libertatii asupra opresiunii, simbolizeaza ce se poate intampla atunci cand partenerii coopereaza si au incredere unii in altii, arata ce rezultate poate aduce rabdarea si ce se poate face pentru imbunatatirea lucrurilor", a continuat Merkel, conform publicatiei Cyprus Mail.

"Totul este posibil. Eu si milioane de est-germani am trait acest lucru. De aceea, nu trebuie sa fim descurajati de ceea ce se intampla in anul 2014. Dimpotriva, unificarea ne arata ca totul este posibil", a insistat liderul german.

Merkel a avertizat ca Rusia nu le poate rapi independenta vecinilor, recunoscand insa rolul constructiv al Moscovei in reunificarea Germaniei.

"Noi, cei din Germania, nu le putem refuza altora ceea ce am primit noi prin reunificare, libertatea de a ne decide singuri viitorul", a subliniat Merkel, precizand ca Berlinul va depune eforturi pentru a se asigura ca Ucraina, Republica Moldova si Georgia au aceleasi drepturi la autodeterminare.