Rusia, care se afla in prim proces de modernizare nucleara strategica, dispune, pentru prima data, de mai multe focoase nucleare instalate pe diferite tipuri de rachete balistice decat SUA, arata cele mai recente statistici publicate de Departamentul de Stat american, potrivit Washington Post.

Rusia dispune la ora actuala de 1.643 de focoase instalate pe rachete balistice intercontinentale, rachete balistice lansate de pe submarine si bombardiere grele. SUA are 1.642, arata datele facute publice miercuri.

Numarul de focoase nucleare ale Rusiei, facute publice la 1 septembrie intr-un raport cerut de acordul START din 2010 (New Strategic Arms Reduction Treaty), arata o crestere de 131 fata de ultima declaratie de pe 1 martie. SUA a anuntat o crestere de 57 de focoase nucleare in acelasi interval.

Este neclar de ce a crescut numarul de focoase nucleare in intervalul mentionat, arata Washington Post. Trebuie totusi amintit ca, in luna martie, Rusia a anexat peninsula ucraineana Crimeea, moment urmat de criza ucraineana si implicarea Moscovei in evenimentele din estul Ucrainei care au destabilizat tara.

Tratatul New START limiteaza numarul de focoase nucleare pe care le poate instala fiecare parte la 1.550, stabilind si o limita de 700 de rachete si bombardiere si 800 de lansatoare desfasurate si nedesfasurate.

Potrivit sistemelor de livrare stabilite de tratat, cele mai recente rapoarte oficiale ale arsenalului rus curent de rachete balistice intercontinentale amplasate, rachete balistice lansate din silozuri si bombardiere grele ridica numarul acestora la 528, de la 498.