Virusul Ebola s-a raspandit in aproape toate provinciile din Liberia, in ciuda progreselor din capitala Monrovia, anunta presedintele tarii. Liberia este cel mai afectat stat de epidemie, de unde a contactat virusul si primul caz diagnosticat in Statele Unite si primul din lume diagnosticat in afara Africii, scrie AFP. Specialistii din SUA montiorizeaza 100 de persoane care au intrat in contact cu barbatul infectat cu virusul Ebola.

Aproximativ 100 de persoane din Texas sunt monitorizate pentru expunere la Ebola, au declarat oficialii in sanatate. Lista include persoanele cu care Thomas Eric Duncan, barbatul infectat in Liberia, a intrat in contact.

Patru dintre rudele barbatului sunt obligate sa ramana in casa, medicii incercand sa detecteze semne ale bolii. Bolnavul este in prezent internat la Health Presbyterian Hospital din Dallas, in Texas, si se afla in stare grava.

In Africa de Vest s-au inregistrat 3338 de decese din 7178 de cazuri confirmate de Ebola, in cel mai mare focar din istorie.

Purtatoarea de cuvant a Departamentului Serviciilor de Sanatate din Statele Unite, Carrie Williams, a descris lista cu cele 100 de persoane ca fiind "un grup mare de persoane care au avut chiar si intalniri scurte cu pacientul sau cu locuinta acestuia", relateaza BBC.

"Numarul va scadea pe masura ce autoritatile se vor concentra doar pe cei care reprezinta un potential risc de infectie", a adaugat aceasta.

Rudelor apropiate ale barbatului infectat trebuie sa stea in casa si sa nu primeasca vizitatori pana pe data de 19 octombrie, a anuntat Dr. David Lee, comisar pentru sanatate.

Oficialii din Texas au informat publicul ca doar 12-18 persoane au intrat in contact direct cu Duncan.