Fostul cancelar german Gerhard Schroeder, prieten cu Vladimir Putin, a indemnat miercuri Uniunea Europeana si Rusia sa "iasa din spirala sanctiunilor", in pofida crizei ucrainene, in cursul unei conferinte la Rostock (nordul Germaniei), relateaza AFP.

Gerhard SchroederFoto: Agerpres

"Sanctiunile reciproce dauneaza imens celor doua parti", a declarat Schroeder, intr-un discurs sustinut in fata a 400 de participanti la o conferinta pe tema relatiilor economice germano-ruse.

"De aceea ii indemn pe politicienii europeni si pe cei rusi sa iasa din spirala sanctiunilor economice, din ce in ce mai dure", a declarat fostul cancelar social-democrat (1998-2005), care a devenit presedintele Consiliului de supraveghere al Nord Stream, gazoductul care leaga Rusia si Europa via Marea Baltica.

El a pledat in favoarea dialogului, "singura modalitate de a face sa renasca increderea".

"Pacea si stabilitatea pe continentul nostru nu pot domni decat daca exista un parteneriat solid cu Rusia", a adaugat el, subliniind ca Moscova nu ar trebui izolata.

In luna aprilie, Gerhard Schroeder si-a sarbatorit implinirea varstei de 70 de ani in compania lui Vladimir Putin, o initiativa criticata dur in Germania, in plina criza ucraineana.

Schroeder a adoptat doi copii rusi, cu ajutorul, potrivit presei, presedintelui Putin, care a fost agent KGB la Dresda, in fosta Germanie de Est comunista.