Sute de soldati rusi, inclusiv din fortele speciale, se afla in continuare in estul Ucrainei, unde acordul de incetare a focului a fost incalcat in multiple randuri in ultimele zile, a declarat marti un purtator de cuvant al NATO, citat de AFP.

"De la inceputul incetarii focului, a existat o retragere semnificativa a fortelor conventionale ruse din Ucraina. Cu toate acestea, sute de trupe rusesti, inclusiv forte speciale, se afla in continuare in Ucraina", a spus Jay Janzen.

Moscova neaga in continuare implicarea soldatilor sai alaturi de separatistii pro-rusi in estul Ucrainei, unde un acord de incetare a focului a fost incheiat in 5 septembrie.

Acest acord, consolidat in 20 septembrie in timpul unor noi negocieri la Minsk, in Bélarus, nu a impiedicat lupte intense pe teren. Luni, acestea s-au soldat cu 9 morti in randul armatei ucrainene si patru in randul civililor. Marti, confruntari cu armament greu au avut loc pe aeroportul din Donetsk, principalul oras aflat in mainile rebelilor.

"Nu am constatat o continuare a reducerii trupelor de lupta rusesti in Ucraina de o saptamana", a subliniat Janzen, afirmand ca 20.000 de soldati rusi continua sa stationeze in Rusia "in apropiere de granita (...) cu estul Ucrainei". aceasta estimare este constanta la NATO din luna iulie.

La finele lui august, NATO vorbea despre "peste o mie" de soldati rusi care luptau in estul Ucrainei si a publicat fotografii realizate din satelit care aratau unitati rusesti operand pe teritoriul ucrainean.