Uniunea Europeana apreciaza ca acordul de pace nu este aplicat corect in estul Ucrainei si a decis sa mentina sanctiunile economice adoptate impotriva Rusiei, relateaza AFP.

"In conditiile in care dezvoltari incurajatoare au fost inregistrate in procesul politic si in aplicarea anumitor aspecte ale protocolului de la Minsk", care prevede incetarea focului si, apoi, un acord de pace, "raman inca de aplicat corect puncte esentiale ale acestui protocol", a precizat serviciul diplomatic al UE, intr-un comunicat publicat marti.

Cele 28 de tari membre au inasprit in 12 septembrie sanctiunile impotriva Rusiei, in special in ceea ce priveste accesul intreprinderilor rusesti la piatele financiare, vizand in special bancile si societatile active in domeniul apararii si sectorului petrolier. Restrictii privind vizele si inghetarea averilor vizeaza 119 personalitati ruse si ucrainene si 23 de entitati acuzate ca sunt implicate in conflictul din Ucraina.

UE ceruse insa serviciului diplomatic al Comisiei sa prezintel pana la finele lunii septembrie o evaluare a situatiei care ar fi putut conduce, in cazul unei imbunatatiri notabile, la o ridicare a sanctiunilor. Aceasta evaluare a fost publicata marti de ambasadorii celor 28 de tari membre.

"UE va continua angajamentul activ cu toate partile pentru a gasi o rezolvare pasnica a crizei din estul Ucrainei", potrivit comunicatului. Ea "va contina sa urmareasca indeaproape dezvoltarile pe teren si sa evalueze aplicarea protocolului de la Minsk".

"Daca situatia din teren o permite, Comisia si serviciul diplomatic vor fi invitati sa prezinte Consiliului (care reprezinta statele) propuneri pentru amendarea, suspendarea sau abrogarea sanctiunilor aflate in prezent in vigoare, in totalitate sau partial", a precizat UE.

Potrivit unei surse diplomatice, o noua evaluare ar putea fi discutata in cadrul unei reuniuni a ministrilor afacerilor externe ai UE, in 20 octombrie, la Luxemburg. Aceasta reuniune va avea loc chiar inaintea summitului sefilor de stat si de guvern din 23 - 24 octombrie, la Bruxelles.