O a treia intregistrare cu jurnalistul britanic John Cantlie, capturat in urma cu aproape doi ani de militantii Statului Islamic, a fost difuzata pe internet. La fel ca in filmele anterioare, imaginile il arata pe Cantlie, in varsta de 43 de ani, stand la un birou imbracat intr-un costum portocaliu, relateaza The Guardian. Este neclar cand a fost realizat filmul, care dureaza cinci minute si jumatate.

Lend Me Your Ears and Messages From The British Detainee John Cantlie. Episode 2Foto: Captura YouTube

Imaginile sunt introduse sub titlul "Lend Me Your Ears and Messages From The British Detainee John Cantlie. Episode 2" (n.red. Fiti atenti si mesaje de la detinutul britanic John Cantlie. Episodul 2)

In inregistrare, Cantlie este calm si pare ca recita un scenariu pregatit. Toate cele trei video-uri difuzate pe internet in ultimele saptamani par foarte bine produse, sunetul si luminile utilizate fiind de foarte buna calitate.

Cantlie s-a descris ca fiind "un prizonier pe terment lung" si a continuat sa critice strategia presedintelui american Barack Obama in ceea ce priveste atacurile aeriene asupra luptatorilor Statului Islamic.

Noua inregistrare este cea de-a doua dintr-o serie de "programe" prezentate de catre jurnalistul britanic in care acesta critica acumularea de forte militare din regiune.

Intr-un videoclip postat martea trecuta, Cantlie, care a fost prizonierul ISIS timp de 22 de luni, spunea ca va vorbi despre ISIS si in inregistrarile viitoare. In cel mai recent video, Cantlie spune "Ramaneti cu mine si in programul urmator".

Cantlie raspunde discursului presedintelui american Barack Obama de pe 10 septembrie si descrie retorica acestuia ca fiind plina de mandrie, in special atunci cand arata ca Statele Unite salveaza mereu lumea de una singura. Jurnalistul specifica faptul ca Statul Islamic saluta intalnirea cu trupele lui Obama, care sunt slab pregatite.

Criticand atacurile aeriene americane din Irak, Cantlie spune "Puterea aeriana este buna pentru a indeparta tinte specifice, dar nu este de folos atunci cand avem nevoie de control pe pamant. Pentru asta ai nevoie de trupe eficiente si disciplinate si este greu de vazut cum o armata cu o lunga istorie de neperformante va deveni orice fel de infanterie credibila".

Acesta a descris si Armata Libera Siriana ca pe o "forta de lupta nedisciplinata, corupta si extrem de ineficienta", adaugand ca inarmarea rebelilor sirieni cu arme occidentale este "extrem de nefolositoare" pentru ca acestea ar putea ajunge in mainile luptatorilor ISIS.

Cantlie a fost rapit in noiembrie 2012, impreuna cu fotograful american James Foley, a carui crima a fost filmata si postata pe internet de catre militantii Statului Islamic luna trecuta.

Aceasta este a doua oara cand John Cantlie este tinut ostatic in Siria. Cantile a fost rapit in iulie 2012, cand a fost incatusat si legat la ochi timp de o saptamana. Jurnalistul a scapat cu ajutorul Armatei Libere Siriene.

El a revenit in Siria la sfarsitul anului 2012, atunci fiind rapit pentru a doua oara.