¬Echipele de salvare s-au intors, marti dimineata, la poalele muntelui Ontake din Japonia, intrat in eruptie sambata, dar operatiunea a fost oprita dupa doar cateva zeci de minute din cauza cutremurelor provocate de vulcan, au anuntat autoritatile. "Cautarile terestre au reinceput la ora 06.20 (00.20 ora Romaniei) dar au fost suspendate la ora 07.05 din cauza trepidatiilor", a explicat un oficial din cadrul prefecturii Nagano, potrivit Mediafax.

"Echipele de salvare (cateva sute de persoane) asteapta pe munte si sunt gata sa fie evacuate, daca va fi cazul", a adaugat un purtator de cuvant al politiei municipale. "O decizie urmeaza sa fie luat in scurt timp cu privire la posibilitatea de reluare sau nu" a cautarilor, potrivit prefecturii. "Conditiile de munca sunt proaste pentru oameni si elicoptere", a confirmat un jurnalist al TV Asahi.

Imaginile televizate arata nori mari de vapori si fum amestecat cu cenusa si gaze toxice, a caror amploare a crescut incepand de luni.

"Trebuie sa se evite o catastrofa secundara", subliniaza autoritatile, deoarece chiar daca nu este cazul inca, o recrudescenta a cutremurelor poate fi un semn al unei noi eruptii aminteste agentia de meteorologie.

Cutremurele care s-au diminuat de sambata s-au reluat in cursul noptii. Ele au cunoscut o pauza la scurt timp dupa ora 06.00 (24.00 ora Romaniei), cand echipele de salvare au plecat, dar s-au dublat ulterior, obligand salvatorii sa renunte la operatiune pentru moment.

De sambata, cand vulcanul a inceput sa erupa si pana luni, sute de militari, pompieri si politisti trimisi pe teren au descoperit 36 de persoane in stop cardiac. Circa 300 de excursionisti se aflau la acel moment catre varful Ontake, de 3.067 metri altitudine, situat intre prefectuile centrale Nagano si Gifu. Doar 12 corpuri au putut fi coborate. "Voiam sa transportam pe toata lumea, dar nu am putut, este intr-adevar foarte frustrant", a explicat un militar.

Circa 69 de persoane au fost ranite. Familiile celor disparuti vegheaza la poalele muntelui, cu speranta pierduta, potrivit marturiilor.

Prefectura le-a cerut locuitorilor sa nu se apropie de vulcan, unde accesul a fost restrans imediat, si sa poarte masti in perimetrul respectiv, care s-ar putea extinde in functie de vant.

Pentru moment, vulcanul nu erupe lava, dar acest lucru s-ar putea intampla in curand, a avertizat un expert universitar contactat de postul public de televiziune NHK.

Ultima eruptie majora a Muntelui Ontake dateaza din 1979, cand vulcanul a expulzat peste 200.000 de tone de cenusa, potrivit presei locale. Atunci nu au fost victime deoarece era luna octombrie, iar sezonul drumetiilor se incheiase.

In urma cu cateva zile insa, s-au cumulat toti factorii pentru a amplifica drama: era o zi de toamna insorita si foarte frumoasa, o zi de sambata, libera pentru multi. "Muntele Ontake este o zona turistica importanta pentru japonezi, care il cunosc si printr-un cantec pe care il poate intona oricine", a povestit un sexagenar din Tokyo.