​Un europarlamentar britanic din partidul anti-imigrationist UKIP, membru al aristrocratiei engleze, a starnit hohote de ras, intr-o comisie a Parlamentului European, luni, la audierea unui comisar european desemnat.

William Earl of DarthmouthFoto: Parlamentul European

La audierea din Comisia pentru Comert international (INTA), William Darthmouth, care are titlul nobiliar de earl in Anglia (echivalent cu contele de pe Continent), a intrebat-o pe suedeza Cecilia Malmstrom, comisarul desemnat pentru Comert, daca ar fi de acord ca Uniunea Europeana sa impuna sanctiuni comerciale Marii Britanii, in cazul in care tara ar parasi UE in urma unui referendum national.

"Dumneavoastra in calitate de comisar, in cazul in care Regatul Unit va vota sa paraseasca Uniunea Europeana, ati fi pentru impunerea anumitor sanctiuni comerciale, ca razbunare?", a intrebat politicianul englez.

Imediat, zeci de europarlamentari din toata Uniunea Europeana, membri ai Comisiei INTA, au izbucnit in hohote ras.

"Nu e amuzant, nu e amuzant... Un astfel de razboi comercial ar fi impotriva reglementarilor Organizatiei Mondiale a Comertului", s-a aparat contele de rasetele colegilor, care nu mai conteneau.

"Dumneavoastra ati fi pentru un nou acord comercial, cu Marea Britanie, in cazul in care ar parasi UE?", a insistat el la Malmstrom.

Comisarul european desemnat pentru comert a incercat un raspuns impaciuitor, aratand ca Marea Britanie face parte din Uniunea Europeana, iar daca va parasi blocul comunitar, abia atunci vor fi analizate eventuale masuri.

"In primul rand, vreau sa spun ca Marea Britanie ramane in familia europeana, va vrem alaturi de noi, avem nevoie de dumneavoastra si speram ca si cetatenii sunt de aceeasi parare. In cazul in care va avea loc un referendum si cetatenii vor alege sa paraseasca Uniunea Europeana, vom vedea atunci care vor fi consecintele. Nu voi propune eu astazi o strategie in acest sens, nu este traditia Uniunii Europene de a urmari razboaie comerciale , scopul nostru este intotdeauna sa avem relatii amiabile. Prefer sa nu intru in discutii despre posibile consecinte ale unui referendum despre care nu stim daca va avea loc", a spus suedeza.

"Ati oferit un raspuns evaziv, in dispret fata de aceasta comisie!", a protestat contele de Darthmouth, obligat sa faca fata unui nou val de hohote din sala.

"Nu tine de competentele mele sa raspund la o intrebare ipotetica. Daca veti alege sa parasiti Uniunea Europeana, va trebui sa gasim raspunsul la aceasta intrebare", a ramas pe pozitii comisarul desemnat, in aplauzele zgomotoase ale majoritatii europarlamentarilor din sala.