Demisia unui secretar de stat dupa publicarea de catre Sunday Mirror a unor fotografii cu caracter sexual, trimise unui ziarist care s-a dat drept o admiratoare a sa, a relansat luni in Marea Britanie dezbaterea legata de metodele presei tabloid, scrie AFP.

Un ministru, sex si tabloid: formula a dat din nou rezultate, conducand la demisia si umilirea in public a lui Brooks Newmark, secretar de Stat insarcinat cu societatea civila.

Acest deputat conservator in varsta de 53 de ani, casatorit si tata a cinci copii, a fost nevoit sa admita ca s-a "comportat ca un imbecil perfect" dupa ce Sunday Mirror a dezvaluit ca a trimis mai multe poze, dintre care unele nud, unui freelancer care s-a dat drept o femeie.

Ziarul a prezentat ca o circumstanta agravanta faptul ca deputatul conduce un grup care militeaza pentru un rol mai mare al femeilor in cadrul partidului conservator.

Dar dezbaterea s-a deplasat rapid spre metodele denumite "fishing expeditions", expeditii de pecuit, ale presei anglo-saxone.

Sunday Mirror s-a bazat pe munca unui ziarist independent care a creat un cont fals pe Twitter cu numele "Sophie Wittmans", o presupusa simpatizanta a conservatorilor de 20 de ani.

Fotografia de la profilul contului, stearsa ulterior, arata chipul unei manechine suedeze de 22 de ani, Malin Sahlen, care a protestat ferm luni, in presa suedeza, pentru faptul ca fotografia sa a fost folosita fara acord.

Sub acoperirea falsei identitati, ziaristul a inceput sa contacteze mai multi deputati conservatori, printre care si Brooks Newmark.

Cei doi au continuat sa discute prin sms si mesagerie personala, flirtand si schimband fotografii indraznete. Pana cand secretarul de stat ii promite "Sophiei" sa se intalneasca in marja congresului conservator de la Birmingham, momentul ales de Mirror pentru a publica povestea.

Criticat pentru metodele sale, tabloidul a invocat interesul public. Fostul redactor sef al Mirror, Paul Connew, a facut trimitere la "stupiditatea" secretarului de stat, vinovat de "o greseala de judecata teribila prin deschiderea in acest fel fata de un strain".

Dar ziarul este criticat de o serie de voci. "Nu vad interesul public in aceasta istorie. El (Brooks Newmark) nu a incalcat legea, vorbim de o prostie intre adulti", a declarat Roy Greenslade, profesor de jurnalistica la City University, pentru BBC Radio 4, adaugand ca nu vede cum acest articol poate aduce o mare contributie la presa de investigatie.

"E jalnic. Senzationalismul si moralismul nu fac casa buna", a scris pe Twitter un deputat laburist, Chris Bryant.

Un deputat conservator a anuntat chiar ca va sesiza noua comisia de reglementare a presei, nascuta din cenusa scandalului News of The World, tabloid inchis in urma scandalului interceptarilor ilegale de telefoane.

"Va fi primul mare test" pentru comisie, a subliniat Mark Pritchard, care a precizat ca a fost contactat si el de ziaristul deghizat in "Sophie", dar a fost "mai putin interesant" deoarece este celibatar.