Cancelarul german Angela Merkel a declarat luni ca exista motive intemeiate pentru a continua in momentul de fata parteneriatul energetic dintre Uniunea Europeana si Rusia, dar a adaugat ca acest lucru s-ar putea schimba daca Moscova continua sa incalce principii fundamentale, transmite Reuters.

In cursul unei conferinte de presa sustinute, la Berlin, alaturi de premierul finlandez Alexander Stubb, Merkel a declarat ca, pe termen mediu si lung, ar putea fi necesar ca parteneriatul energetic cu Rusia sa fie regandit.

"Sunt motive intemeiate pentru a continua parteneriatul energetic cu Rusia", a afirmat ea, mentionand ca in cadrul Uniunii Europene tari diferite au grade diferite de dependenta fata de gazele naturale furnizate de Rusia.

"Nu este scopul nostru sa ne rupem complet dependenta", a mai spus Merkel, potrivit careia cooperarea in sectorul energetic a fost in interesul reciproc al UE si Rusiei.

"Cu toate acestea, trebuie in mod firesc sa ne gandim la ce ar trebui sa schimbam pe termen mediu si lung din punct de vedere al politicilor energetice, daca exista o incalcare continua a principiilor fundamentale", a explicat ea, referindu-se la respectarea suveranitatii nationale.