Guvernul spaniol este asteptat sa se reuneasca de urgenta luni pentru a lua masuri prin care sa impiedice referendumul pentru independenta Cataloniei fata de Spania programat de guvernul regional pentru 9 noiembrie. Pe masa executivului se va afla un raport pe aceasta tema, elaborat de urgenta de Consiliul de Stat, organul suprem consultativ al guvernului.

Potrivit Radio Romania Actualitati, urmeaza aprobarea recursurilor la legea consultarii catalane si la decretul de convocare a referendumului, apoi inaintarea acestora, chiar luni, la Tribunalul Constitutional. Este de asteptat ca instanta sa declare neconstitutionale ambele documente si referendumul sa nu poata avea loc.

Pe 19 septembrie, legiuitorii catalani au decis cu 106 voturi pentru si 28 impotriva sa se organizeze un referendum, actiune care pe plan local este numita "consultare".

Premierul Rajoy si guvernul Spaniei afirma ca orice vot pe aceasta tema este ilegal

Guvernul spaniol se opune cu inversunare referendumului, iar premierul Mariano Rajoy este dispus chiar sa scoata tot guvernul catalan in afara legii si sa preia administrarea directa a regiunii, care se confrunta de la inceputul crizei cu o situatie financiara extrem de dificila.

De altfel, guvernul spaniol a inceput imediat procedura de contestare a decretului la Curtea Constitutionala, iar premierul Mariano Rajoy a promis ca atata timp cat el este in functie Catalonia nu va organiza nicio consultare.

Premierul a reiterat intr-o discutie cu ziaristii care l-au insotit in vizita din China, ca Artur Mas s-a incapatanat sa continue demersul catalan, desi a fost avertizat in legatura cu consecintele. Suveranitatea apartine tuturor spaniolilor, aminteste Mariano Rajoy.

Pozitia sa a fost intarita de declaratia doamnei Soraya Saenz de Santamaria, vicepremier si purtator de cuvant al guvernului, care a subliniat ca, dupa suspendarea legii, Artur Mas si sustinatorii referendumului nu mai poate face nimic.

Guvernul catalan vrea referendum, in orice conditii

In paralel cu actiunile guvernului national de oprire a referendumului, guvernul catalan a lansat o campanie de informare privind consultarea din 9 noiembrie.

Aceasta este secondata de manifestatiile si de informarea intensa pe retelele de socializare promovate de asociatiile civice Asambla National Catalana si Omnium Cultural. Legitimitate, democratie, pluralism, legalitate - sunt principiile mentionate in decretul semnat de Artur Mas la Barcelona. Seful guvernului catalan cunoaste insa actiunile guvernului de la Madrid, dar a ordonat pregatirea logistica a referendumului, in orice conditii, indiferent de hotararea Tribunalului Constitutional.

Urmatorul pas al guvernului catalan, dupa ce instanta va fi suspendat decretul si legea consultarii, va fi convocarea tuturor fortelor politice din Catalonia, pentru a organiza din nou alegeri anticipate, pentru a doua oara in numai trei ani.