Afganistanul traieste luni primul transfer de putere de la un presedinte ales la un altul, odata cu investirea lui Ashraf Ghani, care mosteneste o tara in razboi, in pofida a 13 de ani de prezenta in NATO care nu are a reusit sa opreasca revolta talibanilor, scrie AFP.

Ashraf Ghani, un economist in varsta de 65 de ani, fostul inalt oficial al Bancii Mondiale, ii succede lui Hamid Karzai, singurul om care a condus Afganistanul de la caderea regimului taliban in 2001, dupa trei luni de criza politica in urma rezultatelor alegerilor care a subminat si mai mult tara.

Ashraf Ghani si rivalul sau Abdullah Abdullah isi revendicau fiecare victoria in al doilea tur al alegerilor prezidentiale la 14 iunie, marcat de fraude masive. Dar, Ghani concentreaza sprijinul in Pashtunul de Sud, iar Abdullah in nord tadjic, situatie care a alimentat temerile legate de un posibil razboi.

Dar, sub presiunea ONU si a Statelor Unite, cei doi rivali au convenit sa formeze un guvern de uniune nationala.

Si Ghani a fost declarat castigator al alegerilor prezidentiale cu peste 55% din voturi, dupa un audit fara precedent a opt milioane de buletine de vot.

In timpul unei ceremonii pentru care s-au luat masuri sporite de securitate luni la Kabul, oras umbrit in mod regulat de atacuri - o bomba ascunsa intr-un vehicul a explodat, de altfel, duminica aproape de palatul prezidential - Ashraf Ghani va fi investit in functia de presedinte si Abdullah Abdullah "sef al executivului", un fel de prim-ministru, moment care incheie epoca Karzai.