Zeci de mii de manifestanti prodemocratie au paralizat centrul Hong Kong-ului duminica, hotarati sa obtina din partea Beijingului mai multe libertati politice, in cadrul unei campanii de nesupunere civica ce s-a accelerat brutal intr-un climat foarte tensionat.

Manifestatie prodemocratie la Hong KongFoto: Captura RT

Ora 18:34 Studentii, incurajati pe retelele de socializare sa se retraga de la protestele din centrul orasului de teama ca politia va folosi gloante de cauciuc

Un grup studentesc din Hong Kong a postat duminica seara pe pagina sa de Facebook o declaratie in care le cere sustinatorilor sai sa se retraga de la protestele violente din inima orasului, transmite Reuters.

Federatia Studentilor din Hong Kong a facut apel la studenti sa se retraga de teama ca politia ar putea recurge la gloante de cauciuc pentru a dispersa multimea.

Amintim ca studentii din Hong Kong au lansat luni un boicot al cursurilor de o saptamana fata de decizia Beijingului de a exclude alegeri deplin democratice in fost colonie britanica.

Russia Today transmite LIVE imagini de la protestul din Hong Kong

Politia a folosit gaze cu piper si gaze lacrimogene impotriva protestatarilor care au invadat o importanta artera rutiera din centrul orasului, denuntand decizia Beijingului de a limita sufragiul universal in fosta colonie britanica trecuta sub tutela chineza, relateaza Mediafax citand AFP.

Militantii prodemocratie au fortat un cordon al politiei instalat in jurul cladirilor care adapostesc sediul Guvernului si consiliul legislativ din Hong Kong, in fata carora manifestantii campeaza de mai multe zile pentru a impiedica alti militanta sa ingroase randurile.

Potrivit estimarilor jurnalistilor AFP, zeci de mii de persoane au fost prezente.

"Rusine, rusine, rusine!", au strigat manifestantii care incercau cu disperare sa se protejeze de gaze cu umbrele si saci de plastic. Folosirea de catre fortele de ordine a gazelor lacrimogene este foarte rara in Hong Kong.

"Avem dreptul sa ramanem aici si sa protestam", a comentat Ryan Chung, un licean in varsta de 19 ani. "Lumea trebuie sa stie ce se intampla in Hong Kong. Trebuie sa stie ca noi vrem democratie dar ca nu o obtinem".

Traficul rutier a fost paralizat. Aceste scene neobisnuite pentru fosta colonie britanica au venit sa puncteze o saptamana de manifestatii animate de studenti in greva. Duminica, Occupy Central, organizatia prodemocratie cea mai vizibila, a decis sa se arunce oficial in lupta.

Aceasta coalitie condusa de doi profesori universitari si un preot ameninta sa ocupe si sa paralizeze Central, cartierul de afaceri din oras, ale carui cladiri inalte au devenit o emblema, iar initiativa ar fi urmat sa fie lansata incepand de miercuri.

Dar in fata mobilizarii studentilor, a decis sa devanseze apelul si le-a cerut sustinatorilor sai sa vina la sediul puterii locale.

China a anuntat in august ca viitorul executiv local va fi ales prin vot universal incepand din 2017, dar doar doi sau trei candidati, selectionati de un comitet de nominalizare, vor putea sa se prezinte la scrutin.