Ungaria are nevoie de o guvernare de tip crestin-democrat, din moment ce o democratie liberala ar fi fost incapabila, de exemplu, sa reduca facturile la utilitati sau sa-i ajute pe cei care au luat credite in moneda straina, a declarat sambata premierul ungar Viktor Orban, transmite MTI, citat de Agerpres.

Viktor Orban (foto arhiva)Foto: Comisia Europeana

Intr-un discurs in cadrul unei reuniuni a conducerii partidului crestin-democrat (KDNP) pe care il are partener in guvern, liderul FIDESZ a spus ca misiunea culturala a sistemului liberal de valori in lume s-a deteriorat.

Corectitudinea politica, cea care a stabilit vechea ordine politica, este de fapt "un sistem de tabuuri care ne tine departe de posibilitatile intrinseci ale gandirii oneste si inovatoare", a afirmat Orban.

Mentionand personalitati ale crestin-democratiei precum Konrad Adenauer sau Robert Schumann, Orban a afirmat ca, astazi, ideile lor nu mai sunt considerate a fi corecte politic. "Din acest motiv, crestin-democratia nu trebuie sa fie ingrijorata daca marii preoti ai sectei liberale cer si mai vocal excomunicarea noastra", a subliniat premierul.

Orban a adaugat ca a evidentiat un punct pe care l-a atins recent intr-un discurs controversat, in special ideea ca o democratie nu este neaparat liberala si faptul ca, daca nu este liberala, nu inseamna ca nu exista democratie.

"O comunitate poate avea alte teluri decat principii abstracte si moduri de gandire arogante", a spus el.

Prin urmare, daca cineva nu accepta ideologia liberala, atunci este considerat un sustinator al dictaturii si pus sub acelasi stigmat ca Rusia sau China. Totusi, Ungaria este o parte inseparabila a Occidentului, a subliniat Orban.

El a mai declarat ca o democratie liberala nu ar fi putut sa taxeze multinationalele, furnizorii de servicii de energie sau bancile. Nu ar fi fost posibile salvarea consiliilor locale din capcana datoriilor sau reinnoirea sistemului fiscal, a spus prim-ministrul, adaugand ca un alt lucru ce nu ar mai fi fost posibil este stabilirea obiectivului de a elimina somajul.

Uniunea Europeana va ramane 'un proiect nefinalizat' pana cand continentul nu va reusi sa revina la radacinile sale crestine, a adaugat el, subliniind ca, astazi, crestinismul este cea mai persecutata religie.

"Stam pe fundatia crestin-democratiei si suntem o guvernare a poporului. Guvernam in spiritul crestin-democratiei, in interesul fiecarui cetatean", a declarat premierul.