Presedintele catalan Artur Mas a convocat sambata pentru 9 noiembrie un referendum privind independenta acestei regiuni de Spania, generand reactia imediata a Guvernului spaniol, care a afirmat categoric ca referendumul nu va avea loc, potrivit Mediafax. Artur Mas a convocat referendumul sfidand Guvernul de la Madrid, care vrea sa impiedice orice consultare.

Aspiratiile la independenta au crescut in Catalonia, o regiunea cu 7,5 milioane de locuitori situata in nord-estul Spaniei, dupa ce statutul sau de autonomie a fost modificat in 2010 de Curtea Constitutionala, care a retras recunoasterea sa drept "natiune".

Cand Madridul a refuzat in 2012 sa acorde Cataloniei mai multa autonomie in perceperea si gestionarea impozitelor, Artur Mas a promis sa organizeze aceasta consultare. "Vrem sa votam", a declarat el dupa semnarea solemna a decretului la Guvernul catalan.

Guvernul spaniol a afirmat insa categoric, sambata, ca referendumul nu va avea loc. "Acest referendum nu va avea loc pentru ca este anticonstitutional", a declarat numarul doi al Guvernului, Soraya Saenz de Santamaria, in cadrul unei conferinte de presa. "Toti spaniolii trebuie sa decida ce este Spania si cum sa se organizeze ea" si "nimeni nu este mai presus de vointa suverana a poporului spaniol".

Guvernul a inceput imediat procedura de apel in fata Curtii Constitutionale, a anuntat vicepremierul. Acest apel va suspenda imediat decretul si legea catalana votata in aceasta saptamana, care autorizeaza organizarea lui, a adaugat ea.