Procurorul Tribunalului Penal International pentru fosta Iugoslavie a cerut inchisoarea pe viata pentru fostul sef politic al sarbilor din Bosnia, Radovan Karadzic, acuzat de genocid in timpul razboiului din 1992-1995, printre capetele de acuzare figurand si masacrul de la Srebrenica, scrie AFP.

"Inchisoarea pe viata este singura pedeapsa potrivita", a precizat biroul procurorului intr-un document publicat vineri, cu trei zile inainte de inceputul rechizitoriului pledoariei in fata TPII din Haga.

"Sub comanda sa, subordonatii lui Karadzic si cei care au cooperat cu ei au expulzat, ucis, torturat si maltratat sute de mii de musulmani si croati", a sustinut acuzatia.

Procurorul afirma ca Radovan Karadzic impreuna cu Ratko Mladic si defunctul presedinte iugoslav Slobodan Milosevic au procedat la epurari etnice in mai multe zone ale Bosniei, dupa dezmembrarea Iugoslaviei, in 1991.

Acestia doreau zone etnice pure si din acest motiv au alungat musulmanii, croatii si alte nationalitati decat sarbii, potrivit sursei citate.

Razboiul din Bosnia s-a incheiat in 1995, cu 100.000 de morti si 2,2 milioane de refugiati.

Radovan Karadzic, 69 de ani, trebuie sa raspunda pentru masacrarea a aproape 8.000 de barbati si baieti musulmani de catre fortele sarbe din Bosnia la Srebrenica, in iulie 1995, cel mai grav masacru din Europa dupa al doilea Razboi Mondial.

De asemenea, el este acuzat pentru rolul jucat in asediul de 44 de luni impus capitalei Sarajevo, in timpul caruia 10.000 de persoane au fost ucise.

Radovan Karadzic a pledat nevinovat. Acuzatul a fost arestat in 2008 la Belgrad. Procesul sau a inceput in martie 2010, iar o sentinta nu ar trebui sa fie pronuntata inainte de finele lui 2015.