Camera inferioara a Parlamentului german a votat joi 25 septembrie ratificarea conventiei ONU impotriva coruptiei, relateaza N-TV.de. Acordul care dateaza din anul 2003 si la care participa 170 de tari, le obliga sa pedepseasca demnitarii pentru fapte de coruptie si sa coopereze in lupta anti-coruptie, la nivel international.

Desi Germania a fost printre primele tari care au semnat conventia veche de peste un deceniu, ratificarea ei nu s-a produs pana ieri, in Bundestag. Intarzierea s-a datorat lipsei "de suficiente prevederi legislative cu caracter penal impotriva mituirii la nivel parlamentar", precizeaza televiunea citata.

Mai cu seama Uniunea CDU/CSU de centru-dreapta s-ar fi opus multa vreme umplerii acestui vid legislativ din Germania referitor la coruptia la varf, "temandu-se de ingradiri ale muncii parlamentarilor".

"In sfarsit am ajuns la ratificare. Ne bucuram ca Germania nu mai ramane pe viitor in afara negocierilor pentru combaterea coruptiei", a declarat presedinta organizatiei Transparency International, Edda Müller.

Ratificarea Conventiei in Germania va fi deplina dupa ce ea va fi votata si in Bundesrat (Camera Superioara a Parlamentului german) si documentul legiferat va fi depus la Organizatia Natiunilor Unite.