Televiziunea de stat nord-coreeana a recunoscut in premiera ca liderul Kim Jong Un sufera de un "disconfort", dupa aparitia zvonurilor ca acesta ar avea o problema de sanatate, la 3 saptamani de cand a aparut ultima oara in public. Kim Jonh Un (31 de ani), aflat in mod obisnuit in centrul propagandei din aceasta tara izolata, nu a mai aparut in public din data de 3 septembrie, cand a asistat la un concert impreuna cu sotia sa, noteaza Reuters. "Bunastarea si prosperitatea a socialismului nostru se datoreaza eforturilor neprecupetite ale maresalului nostru, care continua sa lumineze calea oamenilor, precum lumina unei flacari, cu toate ca sufera de un disconfort", a anuntat televiziunea de stat de la Phenian, fara a da informatii in legatura cu natura bolii.

Kim Jong-un si sotia saFoto: Reuters

In luna iulie, Kim Jong Un a fost vazut schiopatand la un eveniment oficial, iar intr-un documentar difuzat joi de tekeviziunea de stat nord-coreeana, dar inregistrat anterior, pare sa aiba dificultati la mers.

Mersul sau schiopatat a fost pus atunci pe seama unei crize de guta si efectelor diabetului, precum si obezitatii si tensiunii arteriale ridicate, de catre o sursa citata de presa sud-coreeana, potrivit AFP.

O alta sursa citata de presa sud-coreeana sustinea ca medici nord-coreeni s-ar fi deplasat in Germania si Elvetia pentru a se consulta cu omologii lor in legatura cu starea de sanatate a liderului de la Phenian.

Un cercetator din Seul a atras insa atentia ca "speculatiile privind sanatatea lui Kim Jong-Un sunt exagerate in Sud. Este foarte posibil sa fie doar obosit si sa se odihneasca."