Presedintele rus Vladimir Putin trimis o scrisoare Comisiei Europene pentru a cere o revizuire a acordului de asociere dintre Uniunea Europeana si Ucraina, ceea ce Bruxellesul a exclus vineri, cu exceptia faptului in care acest lucru va fi cerut de Kiev, relateaza AFP.

Presedintele CE, Jose Manuel, Barroso "a primit o scrisoare de la presedintele Putin" pe marginea acestui subiect, a declarat purtatoarea sa de cuvant, Pia Ahrenkilde Hansen. UE "nu cauta nicio schimbare la acest acord", a subliniat ea.

"Dar Ucraina este libera si suverana pentru a face alegerile care corespund intereselor sale in relatiile externe", a adaugat ea. In orice caz, acordul de asociere este bilateral si, pentru a fi modificat, este nevoie de acordul ambelor parti.

In scrisoare, Vladimir Putin acuza "probleme sistemice" care decurg din acest acord de asociere. Presedintele Rusiei cere ca acordul sa fie revizuit si agita amenintarea unor "masuri imediate si adecvate de retorsiune" daca UE si Ucraina nu-si respecta angajamentele de a amana pana in ianuarie 2016 aplicarea partilor comerciala si economica.

Barroso "va decide care este cea mai potrivita cale de a raspunde", a precizat purtatoarea sa de cuvant.

Acordul de asociere, ratificat de parlamentul de la Kiev si de Parlamentul european, este considerat o apropiere istorica intre UE si Ucraina. Dar, la cererea Rusiei, ingrijorata de un flux masiv de produse europene, intrarea in vigoare a partii comerciale, care prevede inalturarea tuturor barierelor vamale, a fost amanata pentru ianuarie 2016.

Rusia, care acorda tarife vamale preferentiale Ucrainei, a afirmat ca aceasta tara nu poate beneficia in acelasi timp de un acces neconditionat la piata unica europeana. Moscova ar fi formulat obiectii asupra inlaturarii taxelor pentru circa 2.000 de produse, potrivit unor surse europene.

Amanarea intrarii in vigoare a acestei componente a acordului a fost anuntata in 12 septembrie dupa o intalnire intre comisarul pentru Comert, Karel De Gucht, si ministri ucrainean al afacerilor europene si rus al Economiei, la Bruxelles.

UE a justificat acest gest prin necesitatea de a incuraja incetarea focului si demararea unui proces de pace in Ucraina.

Dar, de atunci, Putin, incearca sa obtina noi concesii, a subliniat o sursa europeana. "UE nu poate accepta ca Rusia sa decida pentru Ucraina", a precizat aceasta sursa.