Presedintele Radio-Televiziunii publice spaniole (RTVE), Leopoldo Gonzalez-Echenique, ales in 2012 de deputatii conservatori, acum la putere in tara, a demisionat joi invocand motive 'personale', dar ziaristii suspecteaza din nou o "interventie a guvernului".

Ales in iunie 2012 in urma voturilor deputatilor din Partidul Popular (PP), Leopoldo Gonzalez-Echenique si-a prezentat demisia Consiliului de Administratie al RTVE, iar apoi a adresat o scrisoare angajatilor in care a evocat motive "strict personale", potrivit RTVE citat de AFP.

El este inlocuit provizoriu de un membru al Consiliului de Administratie, Jose Manuel Pentalosa, pana la alegerea noului presedinte. Motivele acestei demisii ar fi de fapt mai de graba de ordin financiar, potrivit unui purtator de cuvant al Societatii jurnalistilor din TVE, care nu mai este finantata din publicitate dupa adoptarea unei legi in acest sens in 2009: "Noi nu primim o finantare suficienta, ceea ce ne impiedica sa elaboram o grila de programe buna si in plus nu ne-am indeplinit obiectivele stabilite: audienta a scazut".

Presedintele RTVE ar fi demisionat, de fapt, pentru ca nu a obtinut o finantare suplimentara de 130 de milioane de euro de la guvern, potrivit multor canale media spaniole.

Jurnalistii de la RTVE s-au reunit joi intr-o 'adunare spontana denuntand ca neadecvata abordarea acestui subiect privind demisia presedintelui, deoarece nu au fost evocate decat motive personale', a spus purtatorul de cuvant al Societatii redactorilor.

Aceasta intentioneaza sa lanseze vineri o petitie pentru a denunta "manipularea si interventia guvernului in televiziunea publica".