Cele sapte tari cele mai dezvoltate, reunite in G7, ameninta Rusia cu noi sanctiuni in ajunul negocierilor care se reiau vineri la Berlin intre Moscova, Kiev si Uniunea Europeana cu privire la livrarile de gaze rusesti in Europa. La reuniunea de vineri vor lua parte comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, ministrul rus al Energiei, Alexandr Novak, si omologul sau ucrainean Iuri Prodan.

Reuniti la New York, cei sapte ministri de externe ai celor mai bogate tari (Germania, Canada, Statele Unite, Franta, Italia, Japonia, Marea Britanie) si seful diplomatiei Uniunii Europene, Catherine Ashton au cerut joi Rusiei sa "respecte angajamentele asumate in cadrul acordurilor de incetare a focului de la Minsk si suveranitatea Ucrainei", scrie AFP.

In caz contrar, au spus ca vor impune o noua runda de sanctiuni impotriva Moscovei, dupa mai multe serii de masuri punitive luate in ultimele luni de catre americani si europeni.

"Sanctiunile nu sunt un scop in sine. Ar putea fi ridicate in cazul in care Rusia isi respecta angajamentele", precizeaza G7.

Acest avertisment vine cu doar cateva ore inainte de o noua runda de negocieri cu privire la livrarile de gaz rusesc in contextul conflictului din Ucraina.

Rusia a intrerupt livrarile de gaze naturale catre Ucraina la mijlocul lunii iunie, dupa ce Kievul a refuzat scumpirile impuse de gigantul rus Gazprom, in contextul crizei dintre Moscova si Kiev, si dupa ce Ucraina ar fi acumulat, spune Rusia, datorii de 5,3 miliarde in dolari.

Discutiile trilaterale urmaresc sa rezolve aceasta disputa si sa garanteze livrarile catre UE, care depinde in proportie de 30% de gazul din Rusia, din care jumatate trece pe teritoriul Ucrainei.

In acest context, operatorul retelei de conducte de gaz din Ungaria FGSZ, a anuntat joi ca a suspendat pe termen nelimitat livrarea de gaz in Ucraina din motive tehnice, o masura "neasteptata si inexplicabila" potrivit grupului public ucrainean Naftogaz.

Guvernul de la Kiev incearca in prezent sa compenseze lipsa gazului rusesc prin importuri de la partenerii europeni cu ajutorul unui sistem de inversare a fluxurilor prin conductele folosite pentru transportul gazelor dinspre Rusia si Ucraina catre UE.