Statele Unite l-au identificat pe asasinul jurnalistilor James Foley si Steven Sotloff, a caror ucidere prin decapitare a fost revendicata de jihadistii din gruparea Statul Islamic, a anuntat joi directorul Biroului Federal de Investigatii (FBI), James Comey, transmite AFP.

Calaul SIFoto: Captura YouTube

"L-am identificat", a declarat seful politiei federale americane in cursul unei conferinte de presa, raspunzand unei intrebari cu privire la identitatea calaului cu fata acoperita si accent britanic care apare in inregistrarile video cu asasinatele.

Directorul FBI a refuzat insa sa furnizeze numele sau nationalitatea suspectului.

Gruparea terorista sunnita Statul Islamic a revendicat, pe 19 august, decapitarea jurnalistului american James Foley, iar pe 3 septembrie pe cea a compatriotului acestuia Steven Sotloff, care au fost rapiti in Siria.

Statul Islamic a mai revendicat si decapitarea angajatului umanitar britanic David Haines, pe 14 septembrie, iar, miercuri, o grupare afiliata organizatiei teroriste a revendicat decapitarea turistului francez Herve Gourdel.

In august, presa britanica relata ca jihadistul care l-a decapitat pe jurnalistul american James Foley este considerat a fi un militant britanic nascut la Londra si ca se numeste John. El a fost descris ca un membru bine educat, inteligent si extrem de loial al grupului extremist. Potrivit presei britanice, acesta opereaza cu alti doi militani nascuti in Marea Britanie in grupul poreclit de catre ceilalti jihadisti "The Beatles".

El a fost ulterior numit in presa "John jihadistul".

Expertii au avertizat ca extremistii britanici care lupta in Irak si Siria sunt printre cei mai periculosi si cruzi din regiune.