Presedintele Statelor Unite Barack Obama s-a plans miercuri ca "prea multi israelieni" sunt gata sa abandoneze eforturile de pace in Orientul Mijlociu si le-a cerut sa reflecteze asupra problemei, declarand ca statu-quo-ul cu palestinienii este nesustenabil, relateaza agentia Reuters, citata de Agerpres.

Ca parte a unui discurs mai larg la Adunarea Generala a Natiunilor Unite, Obama a parut sa mustreze usor aliatul apropiat al SUA Israelul pentru renuntarea la pace cu o saptamana inainte de a-l primi pe primul ministru israelian Benjamin Netanyahu la Casa Alba.

In timp ce Obama si-a folosit discursul in primul rand pentru a obtine sprijin in lupta impotriva militantilor Statului Islamic in Irak si Siria, el de asemenea s-a angajat din nou sa continue cautarea unei solutii cu doua state intre Israel si palestinieni, in ciuda a ceea ce a denumit un peisaj "sumbru". Negocierile mediate de Statele Unite au intrat in colaps in aprilie.

"Violenta ce a cuprins astazi regiunea a facut prea multi israelieni gata sa renunte la munca grea de a obtine pacea", a spus Obama. "Si acest lucru este ceva demn de reflectie in Israel", a adaugat el.

"Sa fie clar: statu-quo-ul in Cisiordania si Gaza nu este sustenabil. Nu ne putem permite sa abandonam acest efort ￯ nici cand rachetele sunt trase in israelieni nevinovati sau sunt luate vietile unor atat de multi copii palestinieni", a adaugat Obama.

Comentariile sale urmeaza unui razboi de 50 de zile in Gaza intre Israel si gruparea militanta palestiniana Hamas care s-a incheiat la sfarsitul lunii august cu o incetare a focului mediata de Egipt si fara o victorie clara.

Dupa razboiul din Gaza, Netanyahu a cerut din nou ca presedintele palestinian Mahmoud Abbas sprijint de Occident sa se distanteze de un acord din aprilie asupra unitatii cu islamistii Hamas, ce a facut Israelul sa renunte la negocierile asupra pacii si suveranitatii palestiniene, aminteste Reuters.