Mohammed este cel mai comun prenume dat copiilor in Israel in anul religios care a trecut, si nu prenumele biblic Yosef, asa cum aratau autoritatile israeliene in aceasta saptamana, a dezvaluit cotidianul Haaretz, citat de AFP.

"Lista publicata de ministerul de Interne cu prenumele cele mai frecvente date in acest an nou-nascutilor de sex masculin nu a luat in calcul prenumele arabe", acuza cotidianul liberal, care a cerut autoritatilor o lista care sa includa si prenumele non-ebraice.

In aceasta a doua versiune a clasamentului celor mai populare prenume din ultimele 12 luni, prenumele musulman Mohammed, numele profetului, este pe locul intai in Israel.

Pe locul doi, Yosef, foarte popular in randul evreilor (adeseori prescurtat "Yosi") dar si in randul arabilor din Israel, care il scriu Yusef, adauga Haaretz.

Israelul are 8.252.500 de locuitori, dintre care 6.186.100 evrei (75%) si 1.709.900 arabi, musulmani si crestini (20,7%), potrivit statistilor oficiale car einclus si palestinienii din Ierusalimul de Est anexat de Israel.

Comunitatea araba israeliana este formata din descendentii celor aproximativ 160.000 de palestinieni ramasi pe pemanturile lor dupa crearea statului evreu in 1948.

Aceste liste au fost publicate cu ocazia noului an evreiesc, Rosh Hashana, care marceheaza, potrivit traditiei iudaice, trecerea, miercuri seara, in anul 5775.