Desi rubla se afla in scadere iar tara se confrunta cu mai multe probleme economice, guvernul rus a anuntat o crestere substantiala a finantarii televiziunilor ruse de stat cu prezenta internationala, miscarea fiind interpretata de analisti ca o incercare a Kremlinului de a castiga simpatie in afara granitelor, scrie The Moscow Times. Totodata, legislativul rus discuta masuri legislative pentru a diminua prezenta strainilor in mass media ruseasca.

Masura de crestere a bugetului pentru presa de stat, prevazuta in bugetul federal pentru 2015-2017, vine intr-o perioada cu miza mare pentru media ruseasaca.

Moscova si-a aratat cat se poate de clar intentia de a aduce in fata audietelor internationale propria sa versiune asupra a ceea ce se intampla in afacerile rusesti, o incercare de a contracara imaginea in mare parte negativa redata de mass-media occidentala.

Totodata, parlamentarii rusi discuta masuri legilative menite sa diminueze prezenta strainilor in presa ruseasca. Duma de Stat (camera inferioara a Parlamentului de la Moscova), a aprobat marti dupa prima citire o lege care limiteaza la 20% dreptul de proprietate al strainilor asupra outleturilor mass-media rusesti, o scadere semnificativa fata de plafonul actual de 50%.

Russia Today, care a primit in 2014 finantare de 11,87 miliarde (310 milioane dolari) de la stat, va primi anul viitor 15,38 miliarde ruble (400 milioane de dolari), cu aproximativ 30% mai mult decat fusese alocat canalului de televiziune prin bugetul 2014-2016. Modificarea reprezinta o crestere de 41% a fondurilor pe care autoritatile rusesti intentionau sa le acorde RT in 2015, relateaza agentia RBC.

Fondurile de stat alocate in 2015 agentiei de stiri Rossiya Segodnya, construita pe ramasitele agentiei RIA Novosti, reprezinta de 3 ori mai mult decat fusese planificat initial, ajungand la 6,48 miliarde ruble (170 milioane dolari).

Bugetul pentru 2015-2017 aloca fonduri suplimentare si posturilor TV nationale, inclusiv compania de stat VGTRK - care opereaza un numar mare de posturi de TV si canale radio, in 53 de limbi vorbite in Rusia -, insa in cazul acestora finantarea este mai scazuta decat in cazul RT sau Rossiya Segodnya.

Discrepanta dintre sprijinul acordat de autoritatile moscovite posturilor interne si agentiilor internationale pare sa rezulte din natura diferita a audientelor la care intentioneaza sa ajunga, mai sustin analistii.