Regizorul hollywoodian Oliver Stone, recompensat cu trei premii Oscar pentru filmele sale, i-a luat apararea presedintelui rus Vladimir Putin, afirmand ca acesta apara interesele geopolitice ale Rusiei, si a precizat ca s-a intalnit cu fugarul american Edward Snowden la Moscova, relateaza AFP.

Oliver StoneFoto: Agerpres

"Numerosi americani nu inteleg ca Putin (...) apara interesele geopolitice cruciale ale Rusiei" in criza cu Ucraina, a declarat, la Mosocova, regizorul american, pentru Rossiiskaia Gazeta.

NATO a curtat "Ucraina cu scopul de a priva Rusia de flota sa amplasata la Sevastopol", in Crimeea, peninsula ucraineana anexata in martie de Rusia, adaugand ca "Rusia nu putea accepta asa ceva".

"Inteleg de ce Rusia nu a putut lasa Crimeea", a rezumat regizorul, care a tratat adeseori in filmele sale subiecte politice precum asasinarea lui John F. Kennedy sau scandalul Watergate.

Potrivit acestuia, criza din Ucraina este rezultatul strategiei NATO care a incercat sa se apropie de granitele rusesti in dispretul asigurarilor oferite de americani fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov, chiar inainte de prabusirea URSS, la finele lui 1991.

Oliver Stone, care tocmai a realizat o serie de documentare in zece episoade intitulate "Statele Unite, istoria niciodata povestita" despre evenimentele cele mai sumbre ale istoriei americane, co-produce in prezent cu ucrainenii un documentar, "Ucraina in foc", pentru care doreste sa-l intervieveze pe Vladimir Putin.

Regizorul, al carui viitor film este consacrat lui Edward Snowden, a precizat ca s-a intalnit la Moscova cu fostul consultant al Agentiei americane de Securitate (NSA), refugiat in Rusia, si care risca pana la 30 de ani de inchisoare in SUA, pentru spionaj.

"L-am intalnit la Moscova, ca pe multe alte persoane care au vreo legatura cu aceasta afacere", a declarat Stone, care a felicitat autoritatile ruse pentru faptul ca i-au acordat azil lui Edward Snowden si au aratat ca "exista o alternativa la lumea controlata de Statele Unite".

Regizorul a precizat ca filmul la care va incepe sa lucreze in primele luni ale anului viitor va incerca sa faca intreaga lume sa inteleaga motivele lui Snowden, cel care a transmis presei zeci de mii de elemente care au aratat extinderea autoritatilor de supraveghere ale NSA, dezvaluiri caracterizate de SUA drept "acte de tradare".

Foarte angajat politic, regizorul l-a sustinut anterior public pe fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, pe fostul presedinte al Venezuelei Hugo Chavez sau pe parintele revolutiei cubaneze, Fidel Castro.

La finele lui iulie, Oliver Stone a acuzat autoritatile americane ca au declarat fara nicio dovada ca Rusia este vinovata de distrugerea aeronavei MH17 deasupra Ucrainei.