Jumatate din americani cred ca bisericile ar trebui sa vorbeasca in mod regulat despre probleme sociale si politice, o cifra in crestere semnificativa fata de anul 2010, conform unui studiu publicat luni de Institutul Pew si citat de AFP.

SUA sunt acum impartite in mod egal in aceasta chestiune: 49% dintre americani sunt deacord ca bisericile si asezamintele de cult sa fie implicate in dezbateri politice, fata de 43% in 2010, in timp ce 48% cred ca acestea ar trebui sa stea departe de politica, potrivit sondajului realizat la inceputul lunii septembrie pe 2.002 de adulti. Marja de eroare este de 2,5 puncte.

Cresterea a fost determinata de catre republicani. 59% dintre ei sprijina un rol mai mare al religiei in politica, fata de 48% in 2010, in timp ce cifra ramane practic neschimbata in randul democratilor. Pentru aproape trei sferturi dintre republicani si jumatate dintre democrati este important ca reprezentantii lor in Congres sa aiba convingeri religioase puternice.

O majoritate semnificativa, dar in scadere (de la 70% in 2010 la 63% in prezent), continua sa dezaprobe ca bisericile sa faca le spuna enoriatsilor sa mearga la vot.

In acelasi timp, un procent record de 72% dintre americani cred ca religia isi pierde influenta in viata lor, lucru pe care majoritatea il regreta.