Armata americana si "partenerii" sai au efectuat pentru prima data raiduri impotriva pozitiilor grupului Statul Islamic in Siria, a anuntat luni Pentagonul, scrie de AFP.

"Pot confirma ca armata americana si fortele ale natiunilor partenere desfasoara o actiune militara contra teroristilor ISIS (Statul Islamic) din Siria cu ajutorul avioanelor de vanatoare, a bombardierelor si a rachetelor Tomahawk', a afirmat purtatorul de cuvant al Pentagonului, contraamiralul John Kirby, intr-un comunicat de presa.

Aceasta nu specifica unde au avut loc loviturile, dar potrivit New York Times, Raqa, care este centrul de facto a puterii de ISIS, a fost unde dintre tinte, la fel ca si frontiera dintre Siria si Irak.

Declaratia nu spune nimic nici despre ce parteneri este vorba, dar New York Times scrie ca "au fost implicate mai multe tari arabe aliate".

UPDATE 2:SUA au efectuat atacuri aeriene asupra a 20 de obiective ale grupării extremiste Statul Islamic pe teritoriul Siriei, la Raqa, anunta ONG-urile.

UPDATE 1Siria a fost informată de către SUA cu privire la loviturile americane efectuate pe teritoriul său împotriva organizaţiei Statul Islamic, a anunţat marţi Ministerul sirian de Externe, citat de AFP.

Presedintele Barack Obama a avertizat in 10 septembrie, intr-un discurs solemn, ca isi rezerva dreptul de a lovi statul islamic, inclusiv sanctuarul sau sirian.

ISIS este supusa bombardamentelor de zi cu zi de catre armata americana in Irak din 8 august. Presedintele Obama a autorizat aceste bombardamente pentru a sprijini armata irakiana si fortele kurde derutate de ISIS, grupare mai bine echipata si mai disciplinata. Datorita acestor lovituri, fortele irakiene si kurde au reusit sa castige mai multe locatii strategice.