O cruce ridicata pe inaltimile din jurul orasului Sarajevo, unde au fost amplasata fortele sarbe care au asediat capitala bosniaca in timpul conflictului inter-comunitar (1992-95), a provocat tensiuni puternice in Bosnia, cu cateva saptamani inainte de alegerile generale din 12 octombrie, scrie AFP.

Crucea, cu o inaltime de zece metri si o latime de patru metri, a fost ridicata, spre surpriza generala, in noaptea de sambata spre duminica de catre Asociatia fostilor prizonieri de razboi sarbi din Bosnia, in "memoria celor 6.500 de victime sarbe din Sarajevo", a precizat presedintele sau, Branislav Dukic.

Evenimentul a provocat furie in randul locuitorilor capitalei bosniace, in majoritate musulmani, si care afirma ca aceasta cruce reprezinta o provocare nationalist, o ofensa adusa memoriei miilor de victime civile in timpul asediului de la Sarajevo.

"Aceasta cruce a fost amplasata pe locul din care ei (fortele sarbe) semanau moartea in randul cetatenilor nevinovati di Sarajevo, nu trebuie sa permitem asta", a afirmat Fikret Grabovica, presedintele asociatiei parintilor copiilor victime ale asediului din Sarajevo.

"Este vorba de o provocare politica si nu de un simbol religios. Acest act tinde sa amplifice lipsa de incredere intre oameni si popoarele din Bosnia", a declarat marele muftiu al Bosniei, Husein Kavazovic, intr-un comunicat.

In iunie, tot in contextul provocarilor nationaliste care reanima tensiunile, in special in apropierea alegerilor, o placa comemorativa a fost dezvaluita pe inaltimile din jurul Sarajevo, in memoria fostul sef militar al sarbilor din Bosnia Ratko Mladic, in prezent judecat pentru crime de razboi si genocid de catre Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie.

La 20 de ani dupa finalul conflictului, soldat cu 100.000 de morti, Bosnia ramane o tara profund divizata unde liderii politici sarbi nu inceteza sa evoce separarea entitatii lor iar musulmanii incearca sa mentina integritatea micii foste republici iugoslave.

Acordul de pace de la Dayton (Statele Unite), care a marcat conflictul razboiului, a consacrat impartirea tarii in doua entitati, Republica Srpska si Federatia croato-musulmana, legate de slabe institutii centrale.