Sute de studenti s-au adunat luni intr-un campus universitar din Hong Kong, lansand un boicot al cursurilor de o saptamana fata de decizia Beijingului de a exclude alegeri deplin democratice in fost colonie britanica, transmite Reuters.

Hong Kong: Studentii cer Beijingului mai multa democratieFoto: Captura Youtube.com

Studenti de la peste 20 de universitati si colegii au sosit in campusul Universitatii Chineze unde au fost instalate bannere pe care scria: "Boicotul trebui sa aiba loc. Nu te supune si apuca-ti destinul".

Unii s-au asezat in cerc, cantand la chitara, in temperaturi apropiate de 30 de grade in timp ce altii au impartit pliante incurajand elevii sa boicoteze clasele.

Hong Kongul a revenit la China in 1997 cu autonomie larga, insa decizia Beijingului de a respinge dreptul la alegeri libere pentru noul lider al orasului a provocat amenintari din partea activistilor de a inchide distrinctul financiar central ca parte a campaniei pro-democratie.

Multi dintre studenti s-au imbracat in alb si poarta panglici galbene.

"Cred ca pe 31 august, cand Congresul National al Poporului a luat aceasta decizie, a zdrobit visele unora dintre oamenii din Hong Kong care au luptat mult pentru democratie in ultimii 30 de ani", a declarat Hong Yuen, student in anul al III-lea de studiu, referindu-se la decizia Beijingului de a exclude democratia deplina in regiune.

Academicieni de varf din Hong Kong si-au anuntat sprijinul pentru boicot, unii dintre ei oferindu-se sa inregistreze prelegerile academice si sa le poteze online pentru studentii care pierd cursurile, astfel incat acestia sa le poata urmari ulterior.

Boicotul este organizat de grupuri precum Federatia Studentilor din Hong Kong si activistii de la Scholarism.

Boicotul cursurilor coincide cu vizita la Berlin a unora dintre cei mai puternici moguli din lumea afacerilor din Hong Kong, unde urmeaza sa discute cu liderul chinez Xi Jinping politicile din fosta colonie britanica.

Un sondaj realizat de Universitatea Chineza arata ca peste 50% din rezidentii din Hong Kong iau in considerare posibilitatea de a oarasi orasul, ingrijorati de viitorul sau politic.

Hong Kong s-a intors sub conducerea chineza, sub formula "o tara, doua sisteme", cu libertati de care locuitorii de pe continent nu se bucura, si cu o promisiune veche de democratie deplina. China este ingrozita ca apelurile la democratie se vor raspandi la orasele de pe continent, amenintand controlul Partidului Comunist si monopolul sau asupra puterii.